Prodi nem csökkentené az uniós büdzsét

Vágólapra másolva!
Az Unió bővítése előtt határozottan ellenzi a közösség költségvetésének kért korlátozását Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Korábban hat, nettó befizető tagállam erre tett javaslatot, mondván: ne csak a tagországok, de az Unió is takarékoskodjon a nehéz gazdasági helyzetben.
Vágólapra másolva!

Romano Prodi hétfőn a London School of Economics intézetben elmondott beszédében közölte: az unió jövőjét tekintve kötelességének tartja, hogy a közösségi költségvetésbe kerülő pénz értéke ne csökkenjen.

A fapados járatokat és a kerozint adóztatná Schüssel/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040119afapados.html

Az Európai Unió hat - nettó befizető - tagállama a közelmúltban javasolta, hogy az EU következő hét éves pénzügyi periódusában (2007 és 2013 között) a hazai össztermék (GDP) 1 százalékában maximálják a közösségi költségvetést. Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Ausztria azzal indokolta javaslatát, hogy miközben minden tagállamnak takarékoskodnia kell, az EU nem pazarolhat.

Prodi szerint négy hónappal azelőtt, hogy megtörténik az EU legnagyobb méretű bővítése, különös a hatok javaslata; a Bizottság elnöke emlékeztetett: a májusi bővítést sokan úgy tekintik, hogy az európai földrész első alkalommal válik egységessé történelme során.

Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság január 25-én azt a javaslatot terjeszti majd elő, hogy az elkövetkező pénzügyi időszakban is a GDP 1,24 százaléka jelentse az EU költségvetésének plafonját, vagyis a tagállamok legfeljebb hazai össztermékük ekkora részét kell befizetniük a közös uniós büdzsébe.