A társasági adók csökkenését hozhatja az EU-bővítés

Vágólapra másolva!
A társasági adók csökkentésére kényszeríti a jelenlegi EU-tagokat a májusban csatlakozó közép- és kelet-európai országok alacsony adószintje - mondta az osztrák pénzügyminiszter a Financial Timesnak.
Vágólapra másolva!

Karl-Heinz Grasser a brit üzleti lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában azt mondta: a tíz csatlakozó országban az átlagos társasági adó 21 százalék. Az ebből eredő versenymeggondolások Ausztriát, az új tagállamokhoz legközelebb fekvő jelenlegi EU-tagot a tárasági adó jelentős csökkentésére késztették: az országban jövőre a jelenlegi 34 százalékról 25 százalékra csökken ez az adókulcs, de az átlagos adóteher a különböző további kedvezményekkel valójában csak 21 százalék körül lesz az osztrák cégek számára. A Financial Times szerint Ausztria szomszédai közül Szlovákiában 19 százalékos egységes társasági adó van érvényben, Szlovéniában 20 százalékos ez az adófajta, és Magyarország most csökkenti a vállalati adókulcsot 18 százalékról 16 százalékra.

Többen adóminimumot szeretnének

A lap szerint a versenyképességnek az adócsökkentésekkel történő megvédése komoly aggályok forrása a nagy EU-tagállamokban is. Az adócsökkentési versenytől leginkább Franciaország és Németország tart, mert máris meglehetősen ingatag ennek a két országnak a pénzügyi helyzete. Mindketten elszántan törekednek az üzleti szféra adóztatásának EU-szintű harmonizálására, éppen az általuk méltánytalannak tartott adóverseny miatt. Valery Giscard d'Estaing volt francia elnök, az uniós alkotmánytervezetet kidolgozó konvent elnöke is erőteljesen szorgalmazta a uniós társasági adóminimum előírását - írta a Financial Times.

Ezt az ötletet azonban tavaly ejtették, miután Nagy-Britannia, Írország és több más tagállam egyértelművé tette, hogy nem fogja elfogadni a nemzeti vétó feladását adóügyekben. Az osztrák pénzügyminiszter azonban a brit lapnak azt mondta, hogy valahol mégis meg kellene húzni a társasági adó alsó határát. Grasser szerint hosszú távon 15 százalékos adóminimumban lehetne megállapodni.