Négyéves mélyponton az euróövezet inflációja

Vágólapra másolva!
A 12 tagú euróövezet inflációja több, mint négy év óta a legalacsonyabb szintjére süllyedt februárban. Ez lehetőséget ad az Európai Központi Banknak, hogy a jövő héten csökkentse irányadó kamatát - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben februárban átlagosan 1,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korában - közölte az EU statisztikai hivatala pénteken előzetes becslésként. Ez 1999 novembere óta a legalacsonyabb ütemű árnövekedés.

Európai politikusok a héten az irányadó kamat csökkentésére szólították fel az Európai Központi Bankot; szerintük a túl erős euró recesszióba fordíthatja az európai gazdaságot. Schröder német kancellár és Raffarin francia miniszterelnök már az EKB jövő heti ülésén döntést vár a kamatcsökkentésről. Az európai alapkamat jelenleg 50 éves mélyponton, 2 százalékon van, míg az Egyesült Államokban az irányadó kamat 1 százalékos.

Januárban 1,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció a 12 tagú euróövezetben, a decemberi 2,0 százalék után - közölték pénteken végleges adatként. Az előzetes becslés 2 százalékra szólt januárról.