Kína törvényben védené a magántulajdont

Vágólapra másolva!
A kínai parlament a tervek szerint e héten tárgyalja azt az alkotmánymódosító javaslatot, amelynek eredményeképpen az ország történetében először törvényi úton szabályoznák a magántulajdon védelmét - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

A Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség közleményében ugyan üdvözölte a tervezetet, de közölte, hogy további lépéseket tart szükségesnek. A szövetség egyik sanghaji tisztségviselője a BBC-nek elmondta: a magánvállalatoknak olyan területeken is lehetőséget kell biztosítani, mint a nemzetközi energiakereskedelem vagy a nagyvárosi építkezések, amelyeket eddig állami tulajdonban lévő cégek folytathattak.

A magántulajdon védelméről szóló alkotmánykiegészítés azonban csak az egyik terület, ahol jelentős változásokat várnak a szakértők a parlament e heti ülésétől. Politikai elemzők szerint várhatóan az emberi jogok érvényesítéséről szóló módosítást is elfogadják, bár szakértők úgy vélik, ezek a jogok egyelőre aligha érintik a kommunista párttal politikai vagy vallási megfontolásból szemben állókat - írja a BBC News Online.