Változatlan az amerikai alapkamat

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága kedden egyhangú döntéssel változatlanul, 1 százalékon hagyta az alapkamatot, ami megfelel az előzetes várakozásoknak. A Fed tavaly június 25-én csökkentett utoljára az alapkamaton, amely azóta 46 éves mélyponton stagnál - írja a CNN.
Vágólapra másolva!

A Fed elsősorban azzal indokolta a döntését, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan nem nő a foglalkoztatottak száma. Februárban a foglalkoztatottak száma csupán 21 ezerrel bővült Amerikában a várt mintegy 140 ezer fős növekedés helyett úgy, hogy a magánszektorban stagnált a szám. Az országban akkor 8,2 millió munkanélkülit tartottak nyilván.

A jegybank közleménye arra is kitér, hogy a gazdasági növekedés és gyengülés kockázata nagyjából kiegyenlített, továbbá az árszint csökkenésének kockázata megegyezik az infláció veszélyével. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy - hacsak nem történnek jelentős változások - a Fed a közeljövőben sem fog emelni az alapkamaton, amely immáron 8 hónapja áll - 46 éves - mélyponton.

[origo]