Radikális adóreform Oroszországban

Vágólapra másolva!
Átfogó adóreformot jelentett be pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyelőre kevés konkrét intézkedés ismert, de annyi biztos, hogy az olajcégeknek a korábbinál többet kell adózniuk, míg a vállalatok kevesebb társadalombiztosítási járulékot fizetnek majd. Az elnök célja az, hogy Oroszország GDP-je 10 év alatt a duplájára nőjön.
Vágólapra másolva!

A múlt vasárnap újraválasztott államfő szerint az adóreformok gyorsítják a gazdasági növekedést és mérséklik a szegénységet. Putyin közölte azt is, hogy a példátlanul alacsony, 13 százalékos orosz szja-kulcs nem változik - tudósít a BBC.

Alekszej Kudrin régi-új pénzügyminiszter ara számít, hogy a vállalatok beruházásokra és a foglalkoztatás bővítésére használják majd az adócsökkentés nyomán 2005-ben náluk maradó, mintegy 9 milliárd dollárt. A miniszter emlékeztetett: Oroszországban jó ideje nem volt adócsökkentés.

Az olajbevételektől függ az orosz gazdaság

A tavalyi, 7,2 százalékos orosz gazdasági növekedés háromnegyede a magas világpiaci energiaáraknak köszönhető - nyilatkozta German Gref gazdasági miniszter. Az adatok miatt februárban a Világbank figyelmeztette Oroszországot, a szervezet szakértői szerint ugyanis az orosz gazdaság állapota túlzottan is a világpiaci olajáraktól függ.

Putyin elnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy az adóreform nem fogja fékezni az olajcégek növekedési ütemét, mert az új intézkedéseket fokozatosan vezetik be.

A gazdasági miniszter szerint a reform egyik célja az, hogy az orosz gazdaság modernizálásával csökkenjen az ország függősége a világpiaci olajáraktól.