Idén elmarad a stabilitási paktum reformja

Vágólapra másolva!
Bizonyossá vált, hogy idén már nem reformálják meg a gyakorlatilag kudarcot vallott stabilitási és növekedési paktumot; az eurózóna költségvetési alapszabályának számító paktum leghamarabb 2005-ben kerülhet az uniós pénzügyminiszterek elé átgondolásra - írja a Bruxinfo. Közben Olaszország, Hollandia és Görögország ellen is lépéseket tervez az EU költségvetési problémák miatt.
Vágólapra másolva!

Nincsen rá idő, hogy az Európai Bizottság az asztalra helyezze a stabilitási paktum megreformálására vonatkozó javaslatait - mondta a múlt pénteki informális pénzügyminiszteri találkozó után Pedro Solbes gazdasági biztos. Arról gyakorlatilag konszenzus van, hogy a tavaly novemberben lényegében felfüggesztett paktumnak legalább a végrehajtásán változtatni kell, mert jelenlegi formájában a tagállamok egy része egyszerűen nem hajlandó betartani rendelkezéseit.

Azonban a jelenlegi Bizottság hátralévő fél évébe ez már nem fér bele, tekintve, hogy olyan fontos kérdések vannak még asztalon, mint az alkotmány, a török csatlakozás, a bővítés lebonyolítása és a következő költségvetési időszak. Ez azt jelenti, hogy a stabilitási paktum valamiféle reformja a luxemburgi elnökségre marad - írja a Bruxinfo.

Ezt mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő is, aki részt vett az Írországban tartott informális pénzügyéri találkozón. "Elég nagy hiba volna, ha az EU a luxemburgi elnökség alatt nem próbálná meg megoldani ezt a problémát" - mondta Juncker.

Költségvetési gondok újabb három tagállamban

Az EU-pénzügyminiszterek írországi találkozóján Pedro Solbes gazdasági biztos azt is elmondta, hogy az EU lépéseket tervez Olaszország, Hollandia és Görögország ellen is, mivel azok nem tartották be a költségvetési hiánynak a stabilitási és növekedési paktum által előírt mértékét - írja az euro.hu.

A Le Monde napilap értesülései szerint Brüsszel hivatalos jelentést küld Hollandiának, miután az ország tavaly túllépte a költségvetés hiánynak a GDP-hez viszonyított három százalékos szintjét. Olaszország úgynevezett "korai figyelmeztetést" kap, hiszen az olasz hiány a négy százalékot is elérte volna, ha 2003-ban tűzoltó-módszerekkel nem hozzák egyensúlyba a költségvetést. Az olaszoknak azt is a szemükre vetik, hogy a legmagasabb eladósodási rátával rendelkeznek az unióban, ez a mutató eléri a GDP 106 százalékát. A görögök még viszonylag jól állnak, de ha nem csökkentik a közkiadások mértékét, akkor az unió megrovását nem kerülhetik el.