Kerry felére csökkentené a költségvetési hiányt

Vágólapra másolva!
Nem kisebb ígéret tett legutóbbi beszédében John Kerry demokrata elnökjelölt, mint hogy 4 év alatt felére faragja az 500 milliárd dollárra duzzadt költségvetési deficitet. A republikánus oldal szerint a hiány lefaragása és Kerry "eltúlzott" választási ígéretei mintegy 900 milliárd dollárt emésztenének fel, amit kizárólag az adók emelésével lehetne csak előteremteni.
Vágólapra másolva!

Kerry főbb ígéretei:

- a kormányzati működés költségeinek 5 %-os csökkentése
- az évi 200 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkezők adójának emelése
- 200 milliárd dollár a nemzeti oktatási alapba a következő évtizeden

A BBC News cikke szerint a demokraták elnökaspiránsa nem fukarkodott sem ígéretekkel, sem kritikai megjegyzéseivel a Georgetowni Egyetemen megtartott beszédében: John Kerry a gazdaságot érintő terveinek ismertetésekor ígéretet tett arra, hogy 4 év alatt legalább a felére csökkenti az 500 milliárd dollárra növekedett költségvetési deficitet, amely szerinte egyértelműen a Bush-kormányzat elhibázott lépéseinek eredménye.

Kerry ugyancsak ígéretet tett az államháztartás költségeinek lefaragására, az egészségügyi ellátás és oktatás fejlesztésére, továbbá Bush elnök adóreformjainak szűkítésére, de megjegyezte, hogy az egyre növekvő hiány miatt néhány tervét kisebb módosításokkal tudná csak végrehajtani megválasztása esetén. A republikánus oldal szerint Kerry "túlígéri" a lehetőségeket, ugyanis ötleteinek megvalósításához legalább 900 milliárd dolláros adóemelésre lenne szükség.