Eladták a világ legdrágább lakását

Vágólapra másolva!
A világ eddigi legdrágább lakóingatlanává vált az a luxusvilla, amely a hétvégi sajtóbeszámolók szerint nemrégiben cserélt gazdát London leggazdagabb negyedében. A házat Bernie Ecclestone, a Forma-1-es autóverseny-sorozat jogtulajdonosa adta el 70 millió fontért (26 milliárd forintért) Lakshmi Mittalnak, az LNM Group nevű brit acélipari csoport brit-indiai tulajdonosának.
Vágólapra másolva!

Az LNM-nek - a világ második legnagyobb acélgyártójának - jelentős kelet-európai érdekeltségei vannak; a cég az elmúlt években több lerobbant lengyel, cseh és román acélipari vállalatot vett meg és fejlesztett fel. Tavaly decemberben a Financial Times brit üzleti napilap a vállalatot az időközben másnak eladott magyar Dunaferr privatizációjában is a fő esélyesek között emlegette.

Ecclestone a Kensington Palace Gardensben lévő házat alig három éve vette feleségének 50 millió fontért, de a család soha nem költözött be, mert Ecclestone-nénak hírek szerint nem tetszett az ingatlan. A házban egyebek mellett 12 hálószoba, egy törökfürdő, egy bálterem, egy úszómedence és egy tölgyfabetétes festményterem van, valamint egy húsz férőhelyes fedett garázs.

A negyedet jól jellemzi, hogy itt volt a néhai Diana hercegnő rezidenciája, a közelben van Brunei szultánjának londoni palotája, és a köznép a városrészt csak "milliárdos dűlőnek" nevezi.

Lakshmi Mittal, aki egy nyomorgó indiai faluban nőtt fel, és csak 1995-ben költözött Londonba, a The Sunday Times által a leggazdagabb britekről évente összeállított lista szerint 3,5 milliárd fontos becsült vagyonnal bír. Mittal a kormányzó brit Munkáspárt bőkezű adományozója.

Az adásvétel jó eséllyel bekerül a Guinness-féle rekordok könyvébe. Az egyetlen lakóingatlanért kifizetett eddigi árrekord 62,7 millió font volt; ennyiért egy hongkongi luxusvilla cserélt gazdát még 1997-ben.