Bolgár jelölt az IMF vezérigazgatói posztjára

Vágólapra másolva!
A bolgár pénzügyminiszter, Milen Velcsev is jelölt lesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megüresedő vezérigazgatói posztjára. Velcsevet a bolgár kormányfő jelöli, és ezzel ő az első kelet-európai, aki bekerülhet a posztért folyó versenybe.
Vágólapra másolva!

Velcsev jelölését a bolgár gazdaság utóbbi években mutatott jó makrogazdasági teljesítménye alapozza meg: jelenleg 4-5 százalékos a GDP éves növekedése, az államháztartási hiány a GDP 1 százaléka alatt van, sikeresen hajtják végre a banki privatizációt, és Bulgária devizaadósi besorolása is jelentősen javult. Velcsev ezen felül nemzetközi bankügyekben és pénzügyminiszterként is tapasztalatokkal rendelkezik.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei két jelöltet neveztek meg a Nemzetközi Valutaalap távozó igazgatója, Horst Köhler lehetséges utódaként április eleji találkozójukon. (Horst Köhler március elején mondott le, mert indul a német elnökválasztáson). Az egyik jelölt a francia Jean Lemierre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenlegi elnöke. A másik jelölt Rodrigo Rato távozó spanyol gazdasági miniszter.

A miniszterek felkérték Gordon Brown brit pénzügyminisztert, konzultáljon az IMF nem európai tagországaival, mielőtt a végleges döntést a közös jelölt személyéről az EBRD április 18-19-i londoni éves közgyűlésén meghoznák.

Az eddigi gyakorlat szerint az IMF vezetőjét az EU, a Világbank első emberét az Egyesült Államok adta, a két pénzügyi szervezet két legnagyobb finanszírozója és részvényese közötti elvi megállapodás értelmében.