Olaszország küzd a "tokaji" névért

Vágólapra másolva!
Kompromisszumos megállapodást, közös marketingstratégiát javasoltak Magyarországnak az olasz tocai friuliano borfajta termelői a veronai Vinitaly nevű borkiállításon, hogy így érjék el a "tokaji" név folytatólagos használatát. A magyar fél elutasította a javaslatot - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az olaszok elképzelései szerint a két ország közösen segíthetné azonos nevű termékeik külföldi elismertetését. Az Európai Unió és Magyarország közötti hatályos eredetvédelmi megállapodás szerint Olaszországnak 2007. március 31-től, illetve az olasz készletek kimerülésével le kell mondaniuk a tocai név használatáról.

Az 1993-as megállapodás értelmében a magyar tokaji borok elsőbbséget élveznek az olasz hasonló nevű borokkal szemben, de az olasz termelők 13 évre lehetőséget kaptak a névhasználatra. Az olaszok azonban nem tekintették lezártnak az ügyet, és az uniós csatlakozási tárgyalásokon is felvetették a kérdést. Az unió pedig 2006-ban ismét vizsgálja majd a problémát.

Az olaszok szerint a borfajta őshonosnak számít a Friuli és Veneto borvidéken, ráadásul a bor jellege és a név írásmódja is teljesen eltér a magyar tokaji boroktól, ezért szerintük nem okozna problémát a névhasználat.

A magyar álláspont szerint ugyanakkor mindkét nevet hasonlóan kell kiejteni, és ez megtévesztheti a vásárlókat. Emellett az uniós jogszabályok rögzítik, hogy egy szőlőfajtának nem lehet olyan megnevezést adni, amely máshol - például a "tokaji" esetében - földrajzi eredetet jelöl. Mint ismert, a "tokaji" névhasználattal kapcsolatban Magyarországnak Szlovákiával is hasonló nézeteltérése van - írja a Világgazdaság.