Spanyol vezetője lesz a valutaalapnak

Vágólapra másolva!
Többek között a túlzott francia befolyástól való félelem miatt választhat spanyol vezérigazgatót a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlése a szervezet élére a BBC szerint. A jelölt, Rodrigo Rato korábbi spanyol pénzügyminiszter egyelőre sem Franciaország, sem Németország bizalmára nem számíthat.
Vágólapra másolva!
Bolgár jelölt az IMF vezérigazgatói posztjára/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040414bolgar.htmlGordon Brown lehet az IMF vezetője/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040305gordon.htmlNémet államfő lehet az IMF vezére/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040304nemet.html

Minden bizonnyal Rodrigo Rato spanyol pénzügyminiszter lesz az IMF következő vezérigazgatója, mivel legnagyobb riválisát, a francia Jean Lemierre-t hétfőn ismét az Európai Újjáépítési- és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetőjévé választották - írja a BBC.

Spanyol és francia lapértesülések szerint Lemierre többek között azért nem jelöltette magát a valutaalap élére, mert számos európai állam túlzott francia pénzügyi befolyástól tartott, miután Jean-Claude Trichet személyében az Európai Központi Bank elnöke is francia gazdaságpolitikus.

A BBC elemzése szerint Rato ügyében is megosztottak az európai országok, mivel spanyol pénzügyminiszterként az uniós deficitkorlátot túllépő Németország és Franciaország megbüntetését szorgalmazta.

A két nagy nemzetközi pénzügyi szervezet közül a Világbank vezetője hagyományosan amerikai, a valutaalapé pedig európai politikus. Az IMF volt vezérigazgatója, Horst Köhler azért távozott tisztségéből, mert a német ellenzéki pártok köztársasági elnöknek jelölték.