Jelentősen csökken a társasági adó Ausztriában

Vágólapra másolva!
Ausztriában a jelenlegi 34-ről 25 százalékra csökken a társasági adó 2005-től, továbbá módosulnak a személyi jövedelemadó kulcsai is. Az osztrák pénzügyminiszter várakozásai szerint 2008-ra az adóreform eredményeként nullszaldós lesz a költségvetés.
Vágólapra másolva!

Az osztrák törvényhozás maratoni ülésén a kormánypárti képviselők elfogadták az adóreform újabb intézkedéseit. Jövőre az ausztriai központú konszernek veszteségeikkel csökkenthetik adóalapjukat, beleértve külföldi leányvállalataik veszteségeit is, ha abban 51 százalékosnál nagyobb a tulajdonrészük.

A parlament döntött arról is, hogy 2005-től módosulnak a személyi jövedelemadó kulcsai is; az eddigi öt helyett csak hármat alkalmaznak. Évi 15 770 euróig (3,94 millió forintig) adómentesek lesznek a jövedelmek, az ennél nagyobb jövedelmek adókulcsa 23 százalék lesz 25 ezer euróig és 33,5 százalék 51 ezer euróig. E fölött 50 százalékos lesz az adókulcs.

Az osztrák pénzügyminiszter számításai szerint az adóreform következtében a 2005-ös költségvetési hiány a hazai össztermék (GDP) 2 százalékával lesz egyenlő, de várakozásai szerint 2008-ra a reform eredményeként nullszaldós lesz a költségvetés.

Az ellenzék elutasította a Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter által előterjesztett reformtervet, és a vitában azt vetette a kormánykoalíció szemére, hogy rosszul határozta meg a reformban a fontossági sorrendet, és későn él az adókönnyítések lehetőségével.