Az iraki konfliktus miatt csúszhat az amerikai kamatemelés

Vágólapra másolva!
Az iraki helyzet éleződése miatt elképzelhető, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mégsem emeli irányadó kamatát a jövő hónapban - áll a Moody's Investors Service új elemzésében. A piacok gyakorlatilag tényként kezelik, hogy a Fed pénzügypolitikai döntésekben illetékes nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a június 29-30-án esedékes ülésen felemeli a jelenleg történelmi mélyponton, 1,00 százalékon lévő szövetségi alapkamatot.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott keddi jelentése szerint növekszik a valószínűsége annak, hogy a FOMC - éppen az iraki hatalomátadás napján - nem fogja emelni a kamatot, ha annak kockázatát látja, hogy ezzel felesleges pánikot okozna a piacokon. Az iraki helyzet napról napra zűrösebb, és "az (amerikai) kamatemelés az utolsó dolog a világon", amit a piacok éppen azokban a napokban látni akarnak - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint azonban a befektetők valószínűleg még sokkal jobban rettegnek attól, hogy az iraki helyzet esetleges súlyos mértékű további romlása valamilyen módon elvezet a szaúdi olajellátás összeomlásához, mint attól, hogy a Fed az év végére akár 2,25 százalékra felemeli az alapkamatot.