Az OPEC az olajkereslet növekedésére számít

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) várakozásai szerint a világ olajkereslete napi 1,9 millió hordóval emelkedik a harmadik negyedévben - áll az olajkartell havi jelentésében. Algéria olajipari minisztere kedden lehűtötte azokat a várakozásokat, hogy a magasabb olajtermelés az árak lényeges csökkenését eredményezi.
Vágólapra másolva!

Az OPEC úgy számol, hogy a harmadik negyedévben az olajkereslet napi 80,18 millió hordóra nő, a második negyedévi 78,3 millió hordóról. A kartell az év utolsó negyedére már napi 82,44 millió olajkeresletet valószínűsít. A szervezet olajtermelése áprilisban napi 264 ezer hordóval napi 28,05 millió hordóra nőtt.

Az OPEC-tag Algéria olajipari minisztere kedden lehűtötte azokat a várakozásokat, hogy a magasabb olajtermelés az árak lényeges csökkenését eredményezi. "Az OPEC mindig követi a világpiaci keresletet, a mostani árvágta oka biztos, hogy nem az olajszűke" - mondta Sakib Helil. Az OPEC - szaúdi javaslatra - ugyanis azt fontolgatja, hogy legalább napi 1,5 millió hordóval megemeli a jelenleg napi 23,5 millió hordós hivatalos kitermelési kvótát.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén a júniusi lekötésű Brent olaj ára hordónként 38 centtel csökkent, és 37,57 dollár volt kedd kora délután. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolaj a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedésében 35 centtel 41,20 dollárra csökkent kedd délután.