Abramovics utasszállítót vásárolt magángépnek

Vágólapra másolva!
Roman Abramovics orosz milliárdos a meglévő mellé újabb Boeing típusú repülőgépet vásárolt. A 360 személyes repülő az extrafelszereltségekkel együtt több mint 100 millió dollárba került, és többek közt feltörhetetlen kommunikációs rendszerrel és rakétaelhárító berendezéssel is rendelkezik. Abramovics vagyonát 12,5 milliárd dollárra becsülik.
Vágólapra másolva!

Az üzletember új Boeingje felszerelés tekintetében az Air Force One-nal, az amerikai elnöki repülőgéppel vetekszik - írták a moszkvai lapok. A Boeing 767-300ER típusú, kétmotoros gépet felvértezték rakétaelhárító berendezéssel, és olyan ultramodern kommunikációs rendszerrel rendelkezik, amelyet nem lehet feltörni - idézett egy orosz bennfentest a The Moscow Times hétfői számában.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Oroszország második leggazdagabb embere - akinek vagyonát a Forbes magazin orosz kiadása 12,5 milliárd dollárra becsülte - tavaly vette az Ansett Worldwide lízingcégtől a Boeing 767-est, amely jelenleg a Jet Aviation szolgáltató cég hangárjában parkol a svájci Bázelben. A gépet hasonló színűre festették, mint amilyen Abramovics már meglévő, az angliai Filtonban parkoló Boeing 737-es Business Jetje.

Egy Boeing 767-es - amely 360 utast is szállíthatna 10 550 kilométeres távolságba - mintegy százmillió dollárba kerül, de az extrák és a belső luxusberendezés több millióval megdrágíthatja. Nem minden orosz repülőtér alkalmas Boeing 767-esek fogadására, de a csukcsföldi főváros, Anadir éppen átépítés alatt álló repterén simán landolhatnak majd. Abramovics az északkelet-oroszországi autonóm körzet kormányzója.

A milliárdos igényességét és biztonsági aggodalmait mutatják egyéb szerzeményei is, köztük egy egyéni fazonú Rolls-Royce vagy a Földközi-tenger legnagyobb jachtja, amelyhez kis tengeralattjáró, helikopter és légvédelmi rendszer is tartozik. Abramovics tavaly megvette az angol Chelsea futballklubot is, amiért Oroszországban sokan hazafiatlanságot vetettek a szemére.

Az oligarcha bírálói közé tartozik Szergej Sztyepasin számvevőszéki elnök is, aki vasárnap a csukcsföldi kormányzóságról való lemondásra szólította fel őt. A számvevőszék hétfőn közölte: tíz napon belül átadja az ügyészségnek csukcsföldi vizsgálatának eredményeit, amelyek szerint a régió gazdálkodásában szabálysértések történtek.

A számvevőszék szerint Abramovics 2001 óta tartó kormányzása nem szabadította meg Csukcsföldet a csődtől, cégei viszont kihasználták a központi kormány által nyújtott adókedvezményeket. A hagyományosan központi támogatásra szoruló autonóm körzet államadóssága tavaly több mint kétszerese volt önálló költségvetési bevételeinek - igaz, 2000-ben még 14-szer múlta felül azokat.