Magyar befektetőket várnak a sanghaji világkiállításra

Vágólapra másolva!
A sanghaji világkiállítás beruházásainak megvalósításához Kína számít a magyar vállalkozások részvételére - mondta Csu Cu-sou (Zhu Zushou), a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete csütörtökön sajtótájékoztatón. A világkiállításhoz tíz új metróvonalra és a repülőtér bővítésére is szükség van.
Vágólapra másolva!

A világkiállításhoz kapcsolódó beruházások költségei 4-5 milliárd dollárt tesznek ki, a megvalósításra vonatkozó nyílt nemzetközi tendereket 2005 májusában írják ki - mondta el a nagykövet.

További befektetési lehetőséget jelent a külföldi cégeknek, hogy a megvalósításhoz más, a rendezvényhez szorosan nem kapcsolódó beruházások is szükségesek, amelyek költségei az expo-beruházás összértékének 10 szeresét is elérhetik - mondta Csou Jü-peng (Zhou Yupeng), Sanghaj főpolgármester-helyettese. A városban szükség van 10 új metróvonalra, a reptér bővítésére, az úthálózat fejlesztésére is - tette hozzá.

A magyar vállalkozók számára 2005. augusztustól nyílik lehetőség a pályázatok benyújtására, a projektek magyarországi koordinációját az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. végzi. Az ITDH honlapján a magyar pályázók részére külön Expo-felületet hozunk létre, amely 2005. augusztustól elérhető lesz - mondta Spányik Péter, az ITDH megbízott vezérigazgatója.

A világkiállítás szervezése jelenleg az előkészítő szakasz végénél tart: az 5,28 négyzetkilométer alapterületű helyszín a Hungapu folyónál lesz, az alaptervek megszülettek. A világ legnagyobb világkiállítását szeretnénk megrendezni 2010-ben Shanghajban - mondta a város főpolgármester-helyettese.

Az expón 2010. május 1. és október 31. között 200 ország mutatkozik be a világnak, a szervezők 70 millió látogatóra számítanak.