Nem okozott drágulást az euró Németországban

Vágólapra másolva!
A német átlagpolgár érzésével ellentétben az euró 30 hónappal ezelőtti bevezetése nem okozott nagyobb mértékű áremelkedést, mint ami a márka idején megszokott volt - közölte a német statisztikai hivatal. Ugyanakkor bizonyos szektorok a közös valuta bevezetését átlagon felüli áremelésekre használták fel.
Vágólapra másolva!

2002. január 1. és 2004 június 30. között alacsonyabb volt a drágulás üteme (összesen 3,3 százalékos), mint az azt megelőző 30 hónap alatt (4,3 százalékos) - derül ki a statisztikai hivatal jelentéséből. A szervezet szóvivője szerint jelentős drágulásról már csak azért sem lehet szó, mert az Európai Központi Bank ugyanazt az árstabilitásra törekvő pénzpolitikát folytatja, amely a Bundesbankra is jellemző volt évtizedeken át.

A statisztikai hivatal egyúttal elismerte, hogy bizonyos szektorok - főként a vendéglátóipar és egyes szolgáltatások - a közös valuta bevezetését átlagon felüli áremelésekre használták ki. Így például az éttermi árak átlagosan 4,1, az autómosó szolgáltatás 6,5, a szabósági szolgáltatások pedig 4,9 százalékkal drágultak az utóbbi 30 hónapban.

Drasztikusabb az árnövekedés a dohányáruk (29,2 százalék) és az egészségügyi ellátás (20,1 százalék) terén, bár a statisztikusok közlése szerint előbbit a jövedéki adó emelése, utóbbit pedig az egészségügyi reform okozta.

Az átlagosnál kisebb mértékben (1,1 százalékkal) drágultak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok. Kivétel azért itt is akad: a csokoládék ára 12 százalékkal emelkedett az euró bevezetése óta.