Az OPEC 30 dolláros olajárra törekszik

Vágólapra másolva!
Az olajár csökken, de azt akarjuk, hogy egészen 30 dollárig süllyedjen - jelentette ki Purnomo Yusgiantoro OPEC-elnök egy jakartai lapnak nyilatkozva. Az OPEC még szeptember 14-i ülése előtt át akarja tekinteni meglévő kapacitásait, hogy a tanácskozáson az esetleges kitermelés-emelésről döntsön.
Vágólapra másolva!

Az OPEC hivatalos kitermelési kvótája augusztus eleje óta napi 26 millió hordó, de piaci elemzők szerint a tagországok valós kitermelése meghaladja a 29 millió hordót naponta.

Csütörtökön három hete legalacsonyabb szintjére csökkent az olajár, az OPEC adatai szerint nyersolaj-kosarának ára 40,45 dollár volt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta pénteken, közép-európai idő szerint kora délelőtt hordónként 40,33 dollár volt a legközelebbi határidőre, októberi szállításra a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.

A nyugati féltekén irányadó amerikai WTI könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre ugyanekkor hordónként 43,24 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 14 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál.