Lazítaná a növekedési paktumot az EU Bizottsága

Vágólapra másolva!
Intelligensebbé és hitelesebbé kívánja tenni az Európai Stabilitási és Növekedési Paktumot az Európai Unió leköszönő Bizottsága: a testület pénteken azt javasolta, hogy a 3 százalékos deficitlimitit megszegő tagországokkal szemben rugalmasabban alkalmaznák a büntető előírásokat.
Vágólapra másolva!

A valutauniós tagság szabályait - így a 3 százalékos deficitplafont is - meghatározó uniós szerződés enyhítését javasolta pénteken az Európai Bizottság - közölte a BBC. A testület a szabályozást rugalmasabbá tenné: az előírások megszegőivel szemben egyedi eljárást alkalmaznának, melynek során jobban figyelembe vennék az adott ország gazdaságának sajátosságait, és az esetleges elhúzódó gazdasági recesszió hatásait.

A stabilitási paktum továbbra is szükséges, de annak szabályait intelligensebbé kell tenni - indokolta a testület döntését Romano Prodi elnök. Joaquin Almunia gazdasági biztos közölte: a túl magas államháztartási hiány gyors csökkentésének követelménye továbbra is része maradna a stabilitási paktumnak, és mind Franciaország, mind pedig Németország biztosította az Európai Bizottságot, hogy 2005-ben a 3 százaléknál alacsonyabb lesz költségvetési hiányuk.

A Bizottság javaslatát először szeptember 10-én a valutauniós tagországok pénzügyminiszterei véleményezik, végső döntést az új szabályozásról az Európai Parlament várhatóan a jövő év elején hoz.

A jelenleg érvényes szabályozást a tagállamok vezetői tavaly novemberben gyakorlatilag felfüggesztették, miután ellenezték a paktum szabályai szerinti büntetőeljárást a deficithatárt súlyosan megsértő Németország és Franciaország ellen.