Leminősítette Csehországot az S&P

Vágólapra másolva!
Az ország romló költségvetési helyzete miatt visszaminősítette a hazai valutában kiadott szuverén cseh adósság besorolását pénteken a Standard and Poor's. A nemzetközi hitelminősítő szerint Csehország ebben az évtizedben nem lesz tagja az euróövezetnek.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő londoni irodájának pénteki közleménye szerint Csehország hosszú távú belső adósságának osztályzata az eddigi "A plusz"-ról "A"-ra romlik. Az "A mínusz" besorolású hosszú távú, valamint az "A-2" rövid lejáratú devizaadósság besorolásait a cég megerősítette.

Döntését a Standard and Poor's azzal indokolta, hogy évek óta növekszik az államháztartási hiány, és gyorsan emelkedik az ország adósságállománya is, ugyanakkor politikai okokból a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer reformját 2006-ra halasztották.

Csehország koronában fennálló adósságának besorolása a pénteki bejelentéssel Magyarország forintadósságának szintjére került. A hitelminősítő szerint Magyarországon most valamivel nagyobb az esélye a költségvetési konszolidáció végrehajtásának, vagy legalábbis valamilyen mértékű kiigazításnak, és annak, hogy a koalíció kitart a következő választásokig - nyilatkozta a távirati irodának Beatriz Merino, a Standard and Poor's londoni irodájának térségi elemzője.