Napi 500 ezer hordóval nőtt az OPEC termelése augusztusban

Vágólapra másolva!
A termelési kvótával rendelkező tíz OPEC-tagország augusztusban napi 510 ezer hordóval növelte júliushoz képest a nyersolaj termelését, amely így 27,53 millió hordót tett ki - közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
Vágólapra másolva!
Vége az olcsó olaj korának/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040611olaj.html

Az OPEC teljes termelését 29,32 millió hordóban adta meg augusztusra jelentésében az IEA. Az augusztusi termelésnövekedés részben a szaúdi 300 ezer hordós, illetve az iráni, nigériai és az emírségek kisebb mértékű termelésnövekedéséből adódott.

Az IEA szerint a kapacitások teljes kihasználásához közeli kitermelés szeptemberben is folytatódik, tekintettel arra, hogy az OPEC-tagoknak még mintegy napi 300 ezer hordónyi, tartósan kihasználható kapacitásfeleslege van. Rövidebb távon a szervezet tagországai mintegy napi 1,8 millió hordónyi többletkapacitással rendelkeznek, ezt azonban három hónapnál hosszabb időszakon át nem tudják mozgósítani. Az OPEC a jövő héten Bécsben tart tanácskozást és vitatja meg a hivatalos kvótáknak a jelenlegi tényleges termelési szinthez közeli szintre történő emelését.