A Fitch gyorsabb világgazdasági növekedésre számít

Vágólapra másolva!
Jelentősen emelte az idei világgazdasági növekedésre szóló előrejelzését szerdán megjelent őszi jelentésében a Fitch Ratings. A hitelminősítő prognózisa szerint az euróövezet továbbra is több százalékponttal lemarad a növekedési világátlagtól, a feltörekvő Európa ugyanakkor folyamatosan és magasan a világátlag felett teljesít.
Vágólapra másolva!
EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból!

A legnagyobb európai hitelminősítő átfogó elemzése a tavaszi jelentésben szereplő 3,6 százalékról 3,9 százalékra növelte a világgazdaság idei növekedésére adott előrejelzést. Ez 2000 óta a leggyorsabb növekedés lenne; tavaly a világgazdaság 2,7 százalékkal bővült. A Fitch jövőre 3,3, 2006-ban 3 százalékos növekedésre számít.

A jelentés Japán és az Egyesült Államok esetében idén 4,2 százalékos növekedéssel számol; Japán esetében ez 1990 óta nem mért ütem lenne. Az amerikai gazdaság növekedése jövőre 3,6 százalékra, 2006-ban 3,2 százalékra lassul a Fitch szerint.

Az euróövezet lemarad

A hitelminősítő szerint az euróövezet továbbra is a világgazdaság gyenge láncszeme: a jelentés a térségnek a tavalyi 0,6 százalék után az idén is csak 1,8 százalékos, jövőre 2 százalékos, 2006-ra 2,1 százalékos gazdasági növekedést jósol.

A feltörekvő Európa ugyanakkor folyamatosan és magasan a világátlag felett teljesít: a térség a tavalyi 5,7 százalék után az idén 6,2 százalékos, jövőre 5,2 százalékos, 2006-ban 5 százalékos növekedésre számíthat.

A Fitch Ratings elemzői szerint a globális feltörekvő piacok különösen kedvező külső finanszírozási környezetre leltek az idén. Ezt mutatja, hogy az előrejelzés szerint a térség 2004 végéig összesen 52 milliárd dollárnyi új szuverén adósságajánlattal fog megjelenni a tőkepiacokon; ez 1997 óta a legnagyobb feltörekvő piaci államkötvény-kibocsátás lenne.

A cég a szerdai jelentésben Magyarországról azt írta: a magas államháztartási hiány miatt valószínűtlen az euróövezeti csatlakozás 2010 előtt, és a további besorolási döntéseket elsősorban a költségvetési folyamatok fogják meghatározni.