Súlyos gazdasági döntések előtt Bush

Vágólapra másolva!
Az iraki háború és a belső biztonság volt a két döntő szempont a választók számára a 2004-es amerikai elnökválasztáson, de most, hogy George W. Bush megkezdi második négyéves ciklusát, ismét felerősödnek az amerikai gazdaság jövőjét firtató aggodalmak. Az újraválasztott elnöknek többek közt a költségvetési hiány lefaragásával, a munkaerőpiac fellendítésével és a távozó Fed-elnök pótlásával kell megbirkóznia második négy éve alatt - írja a CNN Money.
Vágólapra másolva!

Az Economy.com című gazdasági portál szerint az amerikai gazdaság ugyan sokat javult az elmúlt néhány évben, de még mindig alulteljesít. Bush a következő négy évben olyan gazdaságot irányíthat majd, amely stabilan, bár nem túl látványosan növekszik. Előzetes becslések szerint az amerikai GDP 3,7 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben és a jövő évre a növekedés további lassulását prognosztizálják. Ezeket figyelembe véve az alábbi öt szempont lehet a legfontosabb Bush hosszú távú gazdaságpolitikájának kialakításában.

Energiaárak

George W. Bush első elnökségének idején jelentősen emelkedtek az energiaárak az Egyesült Államokban. 2001. januári hivatalba lépése óta az akkori 26 dollárról 50 dollárra emelkedett az olaj hordónkénti ára, ez pedig - a lakossági és üzleti költés csökkenésével - közvetetten lassítja a gazdasági növekedést. A magasabb olajárak fél százalékponttal csökkentették a GDP növekedési ütemét - vélik közgazdászok. Ez ugyan ahhoz nem elég, hogy megroppantsa a gazdaságot, de kétségtelenül felesleges terhet jelent a növekedés szempontjából.

Ennek ellensúlyozására Bush az amerikai olajtermelés növelését tűzte ki célul. Egyik nagy ellenállást kiváltó javaslata volt, hogy nyissák meg az olajtermelés előtt a Sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátum területét, ahol Bush szerint 20 éven keresztül napi 1 millió hordó olaj kitermelésére lenne lehetőség. Az elnök ugyancsak javaslatot tett egy Alaszkából induló, 48 államot érintő földgázvezeték megépítésére, illetve ösztönözni próbálta a Mexikói-öbölbeli földgázkitermelést is. Bush ugyanakkor elutasította azt a szakmai kérést, hogy az olajárak mérséklése érdekében hozzányúljon az ország stratégiai olajtartalékaihoz, mondván, azokat kizárólag vészhelyzetben lehet igénybe venni. Ehelyett a nukleáris energia használatának növelését és az úgynevezett tisztaszén-technológia további fejlesztését szorgalmazta.

Költségvetési hiány

Az amerikai költségvetési hiány Bush első négy éve alatt hatalmasra nőtt a '90-es évek végének költségvetési többlete után. A Kongresszusi Költségvetési Iroda adatai szerint a hiány 2004-ben eléri a 422 milliárd dollárt, ami rekordnagyságú összeg, és a GDP 3,6 százalékát jelenti.

Kik olvasnak gazdasági híreket? Ön tudja a választ?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04

Bush azt ígérte kampányában, hogy a következő öt évben felére csökkenti a deficitet, mégpedig a GDP növelésével és az elszámolást nem igénylő állami kiadások visszafogásával. A deficitellenes Concord Koalíció számításai szerint az elnök javaslatai nemhogy javítanának, de rontanak a helyzeten, mivel a tízéves hiány 1,33 trillió dollárral növekedhet a javaslatok eredményeképpen. A csoport véleménye szerint Bush elnöksége idején az adócsökkentéseket célzó törekvéseit nem hangolta össze az olyan költséges programokkal, mint a terrorizmus elleni globális háború vagy az egészségbiztosítási rendszer kiterjesztése, és erre a második ciklus alatt sem lehet számítani.