Nem változtak a kamatok az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta irányadó kamatát, így az továbbra is 2 százalékos. Az EKB-hoz hasonlóan a Bank of England sem nyúlt a kamathoz.
Vágólapra másolva!
Kik olvasnak gazdasági híreket? Ön tudja a választ?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04

A Európai Központ Bank a kamatdöntésről szóló értekezletén értékelte az eurózóna gazdasági és pénzügyi helyzetét. Ez alapján úgy döntöttek, hogy 2 százalékon hagyják az irányadó kamatot a gazdaság fellendítése érdekében, amelyet gyengít a dráguló olaj és a növekvő munkanélküliség. A bank egyébként 2003 júniusa óta nem változtatott irányadó kamatán.

Angliában is változatlan az irányadó kamat

A Bank of England csütörtökön az eddigi 4,75 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatlábat. A szakértők szerint jövőre várható a refinanszírozási kamat 4,5 százalékra történő csökkentése.

Az elmúlt egy évben a Bank of England öt alkalommal, 125 bázisponttal emelte a kamatlábat, hogy elejét vegye az ingatlanpiac túlpörgésének.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed - a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint - november 10-ei ülésén várhatóan 1,75-ról 2 százalékra emeli az irányadó kamatot.