Lassul az uniós gazdaság

Vágólapra másolva!
A magas olajárak és a munkanélküliség lassítja az európai növekedést: az eurózóna gazdasága a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal bővült negyedéves és 1,9 százalékkal éves szinten. Elemzők 0,4 százalékos negyedéves növekedésre számítottak, és úgy vélik, hogy az adat nyomán a közeljövőben nem várható európai kamatcsökkentés.
Vágólapra másolva!

Az Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentésében emlékeztet: a második negyedévben még 0,5 százalékkal bővült a valutaunió GDP-je negyedéves összevetésben - írja a Bloomberg hírügynökség. Az adatok nyomán az Európai Bizottság csak 0,4 százalékos növekedésre számít az utolsó negyedévben a korábbi 0,5 százalékos prognózis helyett.

Az eurózóna GDP-jének ötöde a kivitelből szárazik, ezért a világgazdaság növekedési ütemének lassulását és a gyenge dollárárfolyamot jobban megsínylette az európai gazdaság, mint az amerikai - magyarázzák az adatot közgazdászok. Az olajárak idei, mintegy 50 százalékos drágulása is gyengítette a gazdasági növekedést, csakúgy, mint a belső keresletet visszafogó jelentős, 8,9 százalékos munkanélküliség.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők úgy vélik, hogy a vártnál kedvezőtlenebb adat nyomán az Európai Központi Bank jövő tavaszig nem emeli irányadó kamatát, ami így továbbra is a hatvan éves mélypontot jelentő 2 százalékos marad.