Elmarasztalta az USA-t a kereskedelmi világszervezet

Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Világszervezet(WTO) pénteken felhatalmazást adott az Európai Uniónak, Japánnak és több más érintett országnak, hogy megtorló kereskedelmi intézkedéseket vezessen be az Egyesült Államok ellen a dömpingellenes eljárásokban alkalmazott, a WTO által szabályellenesnek minősített gyakorlata miatt.
Vágólapra másolva!

Az engedélyeztetni kívánt szankciók értéke eléri a 150 millió dollárt. Az EU és Japán mellett várhatóan Brazília, Kanada, Chile, India, Mexikó és Dél-Korea is él a szankcionálási lehetőséggel. A WTO-nak a kereskedelmi vitákban döntő fellebbviteli testülete egy éve nyilvánította a szervezet szabályaival ellentétesnek az úgynevezett Byrd-kiegészítésen alapuló amerikai gyakorlatot.

A törvénymódosítást kezdeményező szenátorról elnevezett kiegészítés felhatalmazza az amerikai kormányzatot, hogy a dömpingellenes eljárások során kivetett pótvámokból származó bevételeket azok között a hazai vállalatok között ossza szét, amelyek az eljárást kezdeményezték, és amelyeket a külföldi cégek állítólagos dömpingmódszerei, a költség alatti áron való értékesítés miatt kár ér.

A módosítás miatt sok panasz érkezett az Egyesült Államok kereskedelmi partnereitől a WTO-hoz. Miután a világszervezet illetékes testülete véglegesen az amerikai intézkedést kifogásoló országoknak adott igazat, Washingtonnak legkésőbb a múlt év végéig hatályon kívül kellett volna helyeznie a módosítást. A kongresszus azonban nem tett lépéseket ennek érdekében.