A türkmének elzárással tornázták fel a gáz árát

Vágólapra másolva!
Az orosz-türkmén gázvita nyomán Azerbajdzsán nagy része kedden gáz nélkül maradt, sőt egyes területeken már szombat óta nincs gáz a köztársaságban. A fővárosban, Bakuban és környékén, valamint az azeri nagyvárosokban zavartalan a gázellátás. Ukrajna beleegyezett, hogy 14 dollárral magasabb árat fizet a gázért.
Vágólapra másolva!

Türkmenisztán vezetékjavításra hivatkozva zárta el gázcsapot a múlt pénteken, elvileg egy hétre, de valójában azért, hogy javítsa alkupozícióját Oroszországgal, illetve Ukrajnával folytatott áremelési tárgyalásain. Hétfőtől azonban ismét szállítanak gázt, miután Ukrajna elfogadta az új, magasabb árat - közölte Szaparmurat Nyijazov türkmén államfő, "minden türkmének atyja" hétfőn. Oroszországgal azonban még folynak a tárgyalások.

Türkmenisztán december elején ezer köbméterenként 60 dollárra emelte a földgáz árát az addigi 44 dollárról, de Moszkvából és Kijevből nem érkezett azonnal válasz. Ukrajnával végül 58 dolláros árban állapodtak meg. Azerbajdzsánnak az orosz Gazprommal van szerződése, azt decemberben kötötték, ezer köbméter gázra már 60 dolláros áron, vagyis annyiért, amennyit most Türkmenisztán Oroszországtól követel. A Gazpromnál azt mondták, hogy a türkmén gázszállítások tartós leállítása esetén nem tudják majd orosz gázzal pótolni a türkmén gáz elmaradását.

Türkmenisztán 2004-ben 41 milliárd köbméter földgázt exportált Oroszországnak és Ukrajnának, és a tervek szerint 2007-re évi 100 milliárd köbméterre akarják növelni a kivitelt. Az idén 36 milliárd köbmétert szánnak ukrán exportra.