Brüsszel folytatja Magyarország ellen a deficiteljárást

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN keddi brüsszeli ülésén jóváhagyta azt az európai bizottsági ajánlást, amely szerint folytatják a túlzott államháztartási hiány miatt tavaly megkezdett eljárást Magyarország és Görögország ellen, áll a tanács [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Magyarország esetében azonban szankció nélküli, csupán formális eljárásról van szó.
Vágólapra másolva!

Az ECOFIN áttekintette azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a tavaly július 5-én a túlzott deficiteljárás alapján kiadott tanácsi ajánlást követően. Az ajánlásban a tanács arra kérte a magyar hatóságokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül vessenek véget a deficittúllépésnek és középtávú stratégiai keretben tegyenek lépéseket a 2004. májusi magyar konvergencia-programban előirányzottaknak megfelelően - áll a közleményben.

A maastrichti kritériumoknak nem megfelelő, túlzottan magas magyar deficit ügyét kedden vizsgálták az unió pénzügyminiszterei. A deficiteljárás folytatását ajánlotta Brüsszel Magyarország esetében, bár a szankciók lehetősége kizárt, mivel Magyarország nem tagja az euróövezetnek.

A miniszterek szerint Magyarországnak nem sikerült tartani a kitűzött deficitcélt, a hiánynak a GDP-hez képest tavalyra tervezett 4,6 és ez évre tervezett 4,1 százalék alatt tartását. A pénzügyi tanács szerint a nyári ajánlások nyomán hozott magyar lépések nem bizonyultak elegendőnek a célok elérésére. Joaquín Almunia, a bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja már decemberben jelezte: a legfőbb problémát az jelenti, hogy Magyarország saját célkitűzéseit nem teljesíti, önnön konvergencia-programjától ér el. Brüsszel nagyon fontosnak tartja, hogy az uniós tagországok ne térjenek le arról az útról, amelyet - az EU lényegében utólagos jóváhagyásával - saját maguk határoztak meg.

A miniszterek ugyanakkor üdvözölték a magyar kormány eltökéltségét arra, hogy 2008-ra korrigálja a deficit mértékét. Az Európai Bizottság nem egészen egy hónappal ezelőtt állapította meg, hogy nem voltak elég hatékonyak azok az intézkedések, amelyeket a kormány hozott az államháztartási deficit korrigálására, és javasolta a minisztereknek, hogy folytassa a nyáron a túlzott deficit miatt megkezdett eljárást.

A 25 tagország miniszterének keddi döntése már csak formalitás volt, miután az euróövezetet képviselő tizenkét miniszter előző nap már megegyezett a Görögország elleni eljárás folytatásában. A következő lépés a túlzott deficiteljárásban az, hogy a bizottság egy hónapon újabb ajánlásokat tesz Athénnak a hiány leszorítására. Ha azok végrehajtására nem kerül sor idejében, Brüsszel pénzügyi szankciókat vezethet be az ország ellen.

Az Európai Bizottság decemberben állapította meg, hogy nem voltak elég hatékonyak azok az intézkedések, amelyeket Görögország hozott a bruttó hazai termék mértékének 3 százalékát jóval meghaladó hiányának csökkentésére. A Lengyelország, Szlovákia, Ciprus, Málta és Csehország ellen eljárásokat felfüggesztették, mert elégségesnek ítélték azokat az intézkedéseket, amelyeket ezek az országok hoztak annak érdekében, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartsák a deficitet.