200 ezer munkahely szűnik meg évente hamisítások miatt

Vágólapra másolva!
4-500 milliárd euró kért okoz a védjegy és termékhamisítás évente az Európai Unióban. A Magyar Védjegy Egyesület szerdai szakmai konferenciáján elhangzott, hogy az Unió területén tavaly 100 millió eurónak megfelelő értékű hamis terméket foglaltak le. A hamisítás miatt évente 200 ezer munkahely szűnik meg az EU-ban.
Vágólapra másolva!

4-500 millióra tehető az a kár, amelyet évente a védjegy és márkahamisítók okoznak az Európai Unióban. A Magyar Védjegy Egyesület hamisításról rendezett konferenciáján Almási Gyula, a VPOP szellemi tulajdonjog védelmi osztályának vezetője elmondta, hogy az EU-ban 2003-ban 100 millió hamis terméket foglaltak le. A hamis termékek száma 2003-ban 9 százalékkal nőtt 2002-höz képest. Becslések szerint a hamisítás miatt az Európai Unióban évente 200 ezer munkahely szűnik meg.

Az osztályvezető elmondta, hogy a VPOP a májusi európai uniós csatlakozást követően tavaly 280 millió forint értékű hamis terméket foglalt. Kitért arra, hogy Magyarországon is a vámszervek egyre kiemeltebb feladata lesz a hamisítás elleni fellépés.

Bodnár Zsolt, a BRFK nyomozati osztályvezetője utalt arra, hogy komoly gondot jelent a felderítés, a lefoglalt áruk kezelése, illetve az elkövetők megtalálása. Szerinte szükség van a felderítésben érdekeltek, illetve a társhatóságok közötti együttműködésre az eredményesség érdekében.

Geri István, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója hangsúlyozta, hogy a hamisítás sérti a fogyasztók érdekeit is, de nehéz megvédeni azokat, akik ezt nem igénylik. Utalt arra, hogy a fogyasztóknál van egy olyan csoport, amely tudja, hogy hamis terméket vásárol, de olcsósága miatt ez számára megfelelő.