Hétfőtől szabad a lejbetétek piaca külföldieknek

Vágólapra másolva!
A 2007-re tervezett EU-csatlakozásig a teljes konvertibilitás elérése jegyében hétfőtől szabad a külföldiek számára Romániában a lejbetétek piaca. A felszabadítást eredetileg tavalyra tervezték, de az infláció miatt eddig elhalasztották. A lej árfolyama nem reagált a hírre.
Vágólapra másolva!

Február végén a külföldi valuta vásárlását szabadították fel a romániai vállalkozók számára, márciusban pedig a külföldieket is beengedték a bankközi devizapiacra. A legújabb intézkedés nyomán várható, hogy a román piacon is megkezdődik a külföldi befektetők úgynevezett konvergencia-játéka az EU-csatlakozásra készülve. Ezt valószínűsíti, hogy a román GDP továbbra is igen gyorsan nő - az idei várakozás 5,5 százalékos GDP-többletre szól a tavalyi, 8,3 százalékos ütem után. Ellene szól viszont az, hogy az infláció nagyobb a tervezettnél, ellenben a központi bank mégis ütemesen csökkenti a kamatot, nem utolsó sorban azért, hogy jó előre elvegye a kedvet a lej túlzott felértékelésétől.

Decemberben 9,3 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Romániában a 9,0 százalékos cél helyett. Idén áttértek a folyamatos célkövetésre, a kormánnyal közösen megállapított cél 7 százalék, tizenkét hónapra számolva. Ezt, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egyetértésben, legkésőbb decemberre kellene elérni. Januárban és februárban egyformán 8,9-8,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció. A Román Nemzeti Bank az év eleje óta már 2 százalékponttal csökkentette alapkamatát, amely most 14,5 százalékos.

Elemzők szerint rövidtávon pár milliárd dollár beáramlása várható a román pénzpiacra. A nagyobb roham a kormánykötvények piacát is megnyithatják a külföldiek számára, ami ugyancsak június végéig várható. A lej csütörtökön még nemigen reagált a hétfőtől esedékes újabb változtatásra, a késői forgalomban árfolyama 36,460/euró volt a szerdai késői 36,450/euró után.