Rekordszintre nőtt az amerikai kereskedelmi hiány

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya a várakozásokat meghaladó mértékben, rekordot jelentő 61 milliárd dolláros szintre bővült februárban - jelentette kedden az amerikai kereskedelmi minisztérium. A szakértői várakozásokban 59 milliárd dolláros hiány szerepelt februárra.
Vágólapra másolva!

A hiány januárhoz képest 4,3 százalékkal bővült annak ellenére, hogy az amerikai kivitel 100,5 milliárd dolláros rekordszintre emelkedett. Az erős amerikai kereslet jeleként a behozatal is több árukategóriában (autók, autóalkatrészek, fogyasztási javak) csúcsszintet ért el, és bár a nyersolajimport egy év óta februárban a legalacsonyabb havi szintet érte el, a 36,8 dolláros hordónkénti havi átlagár minden idők második legmagasabb nyersolaj importára.

A vártnál nagyobb méretű kereskedelmi mérleghiány a negyedéves növekedési adatok felülvizsgálatára késztetheti a szakértőket. A Kínával lebonyolított forgalomban az amerikai import 17 milliárd dollárra - június óta a legalacsonyabb szintre - esett, a deficit e relációban szintén 13,9 milliárd dollárra, május óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A kétoldalú vitákat kiváltó textilkereskedelemben viszont Kínából eredő amerikai import februárban is - a textilbehozatali kvóták januári megszüntetése után - 9,8 százalékos bővülést mutatott.