A gázkutatás miatt is mérgesedhet a kínai-japán vita

Vágólapra másolva!
A japán kormány megkezdte a Kína és Japán között vitatott kelet-kínai-tengeri földgázlelőhelyekre vonatkozó kutatási engedélyek kiadását japán magánvállalatoknak - jelentették be szerdán Tokióban. A lépés bizonyára felpaprikázza Pekinget egy olyan időszakban, amikor Tokió II. világháborús szerepe kapcsán kirobbant vita miatt mélyponton vannak a két ország kapcsolatai.
Vágólapra másolva!

A kínai államtanács egy tagja, Tang Csia-hszüan szerint az energia kérdése egyike azoknak a problémáknak, amelyek akadályozzák a két ország kapcsolatainak fejlődését. A politikus kedden arra figyelmeztette Tokiót, hogy álljon el az engedélyek kiadásától, mert az alapjaiban befolyásolhatja a kínai-japán viszonyt.

Japán sajtóértesülések szerint számos tokiói tisztségviselő sürgette a döntést a gázkutatási engedélyek kiadásáról, hogy az még Macsimura Nobutaka külügyminiszter hét végi pekingi látogatása előtt megszülessék, mert kész helyzetet akartak teremteni az ügyben, hogy ez ne lehessen alku tárgya a külügyminiszter pekingi tárgyalásain. Hoszoda Hirojuki japán kormányszóvivő azonban tagadta ezt, szerinte merő véletlen, hogy éppen a külügyminiszter pekingi útja előtt született meg a gázkutatási engedélyekről szóló döntés.

Múlt szombaton több ezer tüntető - többségében diák - kővel dobálta meg a pekingi japán nagykövetséget és a nagyköveti rezidenciát, másnap japán vállalatok kínai épületei előtt zajlottak tüntetések vidéken. A tiltakozókat az háborította fel, hogy a japán iskolákban olyan új történelemkönyv jelenik meg, amely részben elkendőzi azokat a kegyetlenségeket, amelyeket a japán megszállók követtek el Kínában a múlt század harmincas-negyvenes éveiben.