Jelentősen nőtt a vatikáni és monacói euró értéke

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a két legkisebb európai állam által kibocsátott euró érmék értéke az elmúlt hetekben. II. János Pál pápa és Rainier monacói herceg halála után a gyűjtők jelentős felárat adnak a két kis állam pénzeiért.
Vágólapra másolva!

A piacon egy kéteurós vatikáni érméért 160 eurót adnak. Ha valaki mind a nyolc különböző 2004-ben készített vatikáni euró érmét birtokolni szeretné, az 500 eurójába kerül az Independent szerint. A monacói érmék szintén jóval névértékük felett forognak, egy egyeurós érméért 60 eurót adnak.

A vatikáni és a monacói érmék iránt 2001 óta jelentős az érdeklődés, de az említett mértékű drasztikus felértékelődés a két neves személyiség halálához kapcsolódott. Feltehetően az új pápa, illetve II. Albert monacói herceg (Monaco új uralkodója) arcképével készülő új érmék iránt is nagy lesz az érdeklődés.

A Vatikán, Monaco és San Marino különleges engedéllyel rendelkezik az Európai Bizottságtól és az Európai Központi Banktól, hogy meghatározott számú szuvenírnek számító érmét verjen. A Vatikán évente 1 millió eurót, a pápa halálának évében 1,3 millió érmét verhet. Andorra, mely szintén európai kisállam, az említett példák után maga is engedélyért folyamodott Brüsszelhez saját pénzverési jogért.

Portfolio.hu