A vártnál nagyobb a kínai növekedés

Vágólapra másolva!
A kínai hazai össztermék (GDP) 9,5 százalékkal volt nagyobb az első negyedévben a tavalyi első negyedévinél, jelentették a kínai statisztikai hivatalban szerdán. Az elemzők 8,9-9,1 százalékot vártak.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben a fogyasztóár-infláció 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban 2,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció. A tőkeberuházások 22,8 százalékkal gyarapodtak az első negyedben a tavalyi első negyedhez képest.

A hónap elején már a kínai feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója jelezte, hogy egyelőre nem sikerül a túlfűtött gazdaság lefékezése. A mutatót kezelő hongkongi CLSA Ltd. értékforgalmazó kommentárja szerint kérdéses, Peking hogyan szerez érvényt a gazdasági növekedés lassítását célzó szándékainak. Az elemzők szerint újabb kamatemelés várható, de csak a második félévben.

A kínai GDP tavaly 9,5 százalékkal nőtt, 13,6515 billió jüanra (1,649 billió dollár). A kitermelő iparágak teljesítménye 6,3 százalékkal növekedett tavaly, a feldolgozóiparé 11,1 százalékkal emelkedett. Idén az első negyedévben a feldolgozóipar teljesítménye 16,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az évi átlagos infláció 3,9 százalékos volt.

A tavalyi negyedik negyedévben is 9,5 százalékkal nőtt a kínai GDP az egy évvel azelőttihez képest, jeléül annak, hogy a gazdaság hűtésére szolgáló intézkedések nem voltak egyértelműen sikeresek. A kínai gazdasági növekedés tavaly az első háromnegyed évben még folyamatosan lassult, az első negyedévben 9,8 százalékos, a másodikban 9,6 százalékos, míg a harmadik három hónapban 9,1 százalékos volt. A kínai gazdaság 2003 utolsó negyedévében 9,9 százalékkal bővült. A 2003-as átlagos gazdasági növekedés 9,3 százalékos volt, a 2002-es 8,1 százalékos ütem után.

Nemzetközi elemzők korábban azt várták, hogy Kína gazdasági növekedése az idén 8,4 százalékra lassul, és jövőre a növekedés 8 százalékra csökken. A túlfűtöttnek tartott ütem lassítása a kínai kormány célja is, erre az évre 8 százalékos GDP-növekedést tervez, és ugyanennyit vár átlagosan a következő, 2006/2010-es ötéves terv éveiben is, közölték a kínai kormány gazdasági kutatóközpontjában március végén. Korábban a kormány célja évi 7 százalék volt.

Az elemzők most úgy vélik, hogy a kínai gazdasági kormányzat beavatkozásai - egyebek közt az októberi, kilenc év óta első alapkamat-emelés - nem voltak elegendők a várt fékezéshez. Az elemzők felfigyeltek arra, hogy a tavalyi utolsó negyedévi eredményt a lakossági fogyasztás és az export emelte elsősorban, miközben a beruházások növekedése tovább lassult.