Mérsékletre int a WTO a kínai textiláradat kapcsán

Vágólapra másolva!
Önmérsékletre intette a kínai textildömping kapcsán a WTO igazgatója az EU-t és az USA-t. Amióta megszűntek a kínai textilexportot szabályozó kvóták, egyes termékek importja ötszáz százalékkal nőtt a korlátozással fenyegetőző országokba. Az EU ugyanakkor felajánlotta Kínának, hogy maga korlátozza textilkereskedelmét, így nem lesz szükség a kvótarendszer felújítására.
Vágólapra másolva!

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója hétfőn mérsékletet kért a kínai textilexport dömping nyomán az Európai Uniótól és az USA-tól. Szupacsaj Panicspakdi szerint az érintett országoknak legalább egy évet kellene várniuk arra, hogy világosan kiderüljön: ténylegesen hogyan alakul a kínai textilexport a január 1-én megszűnt kvótaszabályozás után. Szupacsaj, a Wall Street Journal hétfői számában úgy vélte, hogy ennek megítélésére néhány hónap nem elég, mint mondta: "belátóbbnak kell lennünk a számok vizsgálatánál".

Egyes kínai textiláruk feltételezett uniós dömpingje kapcsán a hétvégén elmélyült a vita az EU és Kína között. Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos bejelentette, hogy április 25-én vizsgálatot és nem hivatalos megbeszéléseket kezd Kínával. A vizsgálat összesen kilenc termékkategóriát érint, miután az első negyedévi importadatok azt mutatják, hogy ezekben a termékcsoportokban 51-534 százalékos volt az importnövekedés a tavalyi első negyedhez képest az unió piacán.

Ez gyakorlatilag olyan eljárás megindulását jelenti, amelyben - utolsó lépésként - akár a kvóták útján való korlátozást is felújíthatják bizonyos kínai textilipari termékekre, de legkorábban csak szeptemberben. Az ezzel kapcsolatban elfogadott EU irányelvek szerint a 10-100 százalék között textilimport növekedés - a 2004-es szinthez képest - vizsgálatot vonhat maga után.

Mandelson az első negyedéves kínai textilkereskedelmi adatok láttán közölte, hogy a mutatók egyes termékcsoportoknál tényleg drámaiak, így eljött az idő a cselekvésre. Ugyanakkor hangsúlyozta: az esetleges kényszerű korlátozások elkerülhetők, ha Kína maga korlátozza exportját.

Az európai ágazati szövetség, az Eurotex és a tagországok közül elsősorban a hagyományos divatnagyhatalmak, Olaszország és Franciaország sürgetik az Európai Bizottság beavatkozását. A francia textilipar azt valószínűsíti, hogy a kínai árudömping miatt az idén újabb 7 ezer állás szűnhet meg az ágazatban. A francia textilipar - a nagyságra harmadik Európában - az elmúlt években évi tíz százalékos munkahelycsökkenést volt kénytelen elszenvedni.

A kínai kereskedelmi minisztérium korábban már tiltakozott az EU és az Egyesült Államok, textilpiacaikat a feltételezett kínai dömping ellen védő, tervezett intézkedései ellen. Peking szerint az ilyen lépések sértik a világkereskedelmet. A tiltakozás szerint a január 1-től megszűntetett kvótarendszer újbóli bevezetése sértené a szabad kereskedelem alapelveit, és alapjaiban rázná meg a többoldalú kereskedelmi rendszert.

Az amerikai textilipar azt kérte a kormányzattól, hogy 14 ruházati kategóriában állítsa vissza az idén január 1-től eltörölt korábbi importkvótákat. Washingtoni adatok szerint a kínai textiláruk amerikai importja 33,6 százalékkal nőtt januárban tavaly januárhoz képest, 1,05 milliárd dollárra. Az amerikai kereskedelmi kormányzat azt fontolgatja, hogy a növekedési határt 7,5 százalékban korlátozza.

A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője a tervezett uniós intézkedések ellen is tiltakozott már korábban, mondván, hogy az ezzel kapcsolatban kiadott uniós irányelvek "rendkívül negatív hatással lesznek nem csupán a Kína és Európa közti, de a globális kereskedelemre is."