Ötmillió alá csökkent a német munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Ötmillió alá süllyedt a német munkanélküliségi mutató. Hét éven belül az elmúlt hónapban csökkent a leginkább az állástalanok száma. Szakemberek szerint idén a hideg idő miatt áprilisra tolódott a márciusban szokásos éves fellendülés a német munakerőpiacon.
Vágólapra másolva!

Ötmillió alá süllyedt a munkanélküliek száma Németországban, közölték csütörtökön hivatalosan Nürnbergben. A szezonális hatásokat nem számító adatsor szerint a munkanélküliek száma 208 ezerrel 4,968 millióra csökkent, ez a legnagyobb havi csökkenés hét év óta. A munkanélküliség aránya így számolva 12,0 százalékos volt, a márciusi 12,5 százalék után. Egy évvel ezelőtt 525 ezerrel több ember volt munka nélkül Németországban - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A szezonális hatásokat is figyelembe vevő számítási módszer szerint a munkanélküliek száma 79 ezerrel 4,889 millióra csökkent, az arány 11,8 százalékra apadt a márciusi 12,0 százalékról. Tavaly január óta először mértek csökkenést. A munkanélküliek száma január óta először csökkent a politikailag érzékeny ötmilliós határ alá. Januárban hirtelen megugrott a munkanélküliek száma, mert bevették a statisztikákba, a tartósan munkanélküliek közé sorolták a szociális segélyben részesülőket is.

A szakemberek szerint a szokásos tavaszi fellendülés gyengébb volt márciusban, viszont a hideg idő elhúzódása miatt erősebb áprilisban. Ez elsősorban az építőiparban jelent újabb munkahelyeket. Ugyancsak sokan hangsúlyozzák, hogy a munkanélküliek számának viszonylag tetemes csökkenése sem jelzés arra, hogy küszöbön állna a gazdasági fellendülés Németországban. A szezonális kiigazítású adatok a gazdaságkutatókat tájékoztatják a helyzetről, a tényleges számok a napi politika számára irányadók.

Wolfgang Clement szövetségi gazdasági miniszter a kedvező munkanélküliségi mutató kapcsán hangoztatta, hogy bízik abban: a német gazdaság le tudja szorítani a munkanélküliséget. "Mostantól soha nem haladjuk meg az ötmilliót. Erre mérget vehetnek." - ígérte a miniszter.

[origo]/MTI