Aranyrudat árulhatnak a kínai bankok

Vágólapra másolva!
Kína engedélyezte az ország négy fő kereskedelmi bankjának, hogy a közeljövőben aranyrudakat árusítsanak. Elemzők szerint a lépést a befektetési kereslet növekedése teszi szükségessé. Az ország aranyfogyasztása az idén akár 10 százalékkal nőhet.
Vágólapra másolva!

Kína engedélyezte bankjainak, hogy aranyrudakat árusítsanak ügyfeleiknek. A nemzetközi Arany Világtanács adatai szerint a kínai aranykereslet tavaly 234 tonnára nőtt a 2003-as 207,6 tonnáról, elsősorban a rúdarany-forgalom küszöbön álló liberalizálása, és a 18 karátos arany növekvő népszerűsége miatt. A 234 tonnából 9,8 tonna volt befektetési célú aranyvásárlás.

Jelenleg magánszemélyek csak aranyvásárlásáról szóló tanúsítványokat vásárolhatnak a Bank of Chinától és a Commercial Bank of Chinától. A számlatulajdonosok a tanúsítványokat használhatják fel aranykereskedésre, a valós aranyrúd-forgalom helyett. A jelenlegi két bank mellett még a China Construction Bank és az Agriculture Bank of China is foglalkozhat aranyrúd-forgalmazással a jövőben.

Piaci elemzők szerint a lépést a befektetési kereslet növekedése teszi szükségessé. Arannyal a sanghaji aranytőzsdén világpiaci árakon kereskednek, és már nem szükséges jegybanki engedély az arany-előállító üzemek, illetve az arany nagy- és kiskereskedések létesítéséhez.