Tíz év után erősítették a jüant

Vágólapra másolva!
Hosszú ideje tartó politikai és piaci nyomás után Kína csütörtökön 2,1 százalékkal lazított a jüan dollárhoz viszonyított rögzített árfolyamán, megtörve ezzel az évtizedes rögzített árfolyampolitikát. A jelenlegi új árfolyam 8,11 jüan/dollár a korábbi 8,28 jüan helyett.
Vágólapra másolva!

Az országot az utóbbi időben egyre többször érte kritika a jüan árfolyama miatt, ami az ország kereskedelmi partnerei szerint jogtalan versenyelőnyhöz juttatta Kínát a világ exportpiacán. Elemzők szerint a lépés hatására csökkenhet Kína gazdasági növekedésének üteme is.

Az árfolyam egyelőre messze elmarad az Egyesült Államok által megkívánt 10 százalékos felértékeléstől, de mostantól a jüan árfolyama naponta 0,3 százalékkal elmozdulhat az előző napi záró értékétől. Ez elvben meghagyja a fokozatos felértékelődés lehetőségét, és az árfolyam sokkal rugalmasabban követheti majd a piaci folyamatokat.

A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy szerdán az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő FED elnöke, Alan Greenspan figyelmeztetett: az ország rendkívül komolyan kockáztatja gazdasági helyzetét, ha nem engedi erősödni valutáját. Amerikai politikusok az importvámok emelésével fenyegetőztek, ha Kína nem erősíti valutáját - értesült a BBC News.

[origo]/MTI