Génkezelt kukoricát importálhat az EU

Vágólapra másolva!
Engedélyezte az Európai Unió a genetikailag módosított kukorica importját. A növényt nem lehet köztermesztésbe vonni, de takarmányozásra lehet használni. Újabb engedélyezési eljárás keretében döntenek arról, hogy élelmiszerekben felhasználható-e a génkezelt kukorica.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió engedélyezte az amerikai Monsanto cég által előállított, genetikailag módosított (GMO) MON 863 kukorica importját. Ez azt jelenti, hogy a növényt az unió területén a jövőben takarmányként lehet használni, köztermesztésbe vonni azonban nem.

A szállítások megkezdése előtt újabb engedélyezési eljárás keretében arról is döntenek majd, hogy engedélyezik-e a MON 863 kukorica használatát élelmiszerekben.

Ez a harmadik GMO-termék, amelyet az EU engedélyezett a tavalyi moratórium megszüntetése óta. A Monsanto 10 évre kapta az engedélyt, azzal a megkötéssel, hogy a forgalomba hozott termékeken fel kell tüntetni a genetikai módosítást.

A bizottsági jóváhagyást megelőzően az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal tavaly áprilisban zöld utat adott a MON 863-as kukoricának. Az indoklás szerint a növény éppen olyan biztonságos egészségügyi szempontból, mint a hagyományos módon termesztett kukorica.

Zöld csoportok viszont bírálták az EU döntését. Szerintük elfogadhatatlan, hogy a bizottság jóváhagy egy olyan vitatható eljárást, amelynél hosszú távon kérdőjelek merülnek fel a biztonságosságot illetően. Egyelőre nincsenek nagy tapasztalatok a GMO-termékek hatását illetően: az USA-ban 2003 óta termesztik a MON 863 kukoricát. A növény ellenálló a gyökerét károsító féreggel szemben.

Hazánkban egyelőre nem engedélyezik a genetikailag módosított szervezetek termesztését.