Európába jöhetnek az USA tőzsdéi

Vágólapra másolva!
Egyre több nemzetközi tőzsde vezeti be saját részvényeit a nyilvánosan jegyzett nemzetközi forgalomba. Ez az első lépés ahhoz, hogy a börze fúzióval bővülhessen. Eddig az európai tőzsdék jártak élen a folyamatban - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A New York Stock Exchange és a Nasdaq részvényei is tőzsdére kerülhetnek. Jelenleg a Wall Street börzéje a rajta jegyzett cégek kezében van, akik nonprofit társaságként működtetik. A börze nemrég megvette az Archipelago elektronikus kereskedőházat, ám a további fejlesztésekhez pénz kell, amit legegyszerűbben tőzsdei kibocsátással lehetne szerezni. A Nasdaq már korábban bevezette az elektronikus kereskedelmet, és jó eséllyel már az idén a tőzsdén jegyezhetik.

Elemzők szerint a két hatalmas cég Európában fog tovább terjeszkedni. A három legnagyobb európai börzét ugyanis már jegyzik a tőzsdén, és ez megkönnyítheti felvásárlásukat. Az eurózónában jelenleg huszonkét tőzsde működik, ez szintén szükségessé teszi a koncentrációt.

Felvásárlásra esélyes börze Ázsiában csak három van: a Fülöp-szigeteki, a szingapúri és a hongkongi; a többi vagy szövetkezet, vagy nonprofit intézmény. A két legnagyobb kínai tőzsde - a sanghaji és a shenzeni - együttesen eléri a szöuli börze kapitalizációját, de a papírok kétharmadával nem lehet kereskedni, mert állami kézben vannak, a többi papírhoz pedig korlátozottan férhetnek hozzá a külföldi befektetők. A tőkeéhes kínai vállalatok ezért inkább a hongkongi tőzsdét választják - itt már több mint kétszáz kínai céget jegyeznek. 1993 óta kínai cégekbe több mint száztíz milliárd dollárt fektettek a külföldi befektetők - írja a Világgazdaság.