Katrina elsodorhatja az USA költségvetését

Vágólapra másolva!
Becslések szerint mintegy 150 milliárd dollárt kell a Katrina hurrikán pusztítása után az újjáépítésre fordítania az Egyesült Államoknak, ami alaposan lerontja majd a költségvetés pozícióját. Az USA napi 2 millió dollárt költ a mentési munkálatokra.
Vágólapra másolva!

A Katrina hurrikánt követő okozta károk felszámolása a jelenlegi becslések szerint csaknem 150 milliárd dollárjába kerül majd az USA-nak.

Júliusban a Fehér Ház még 94 milliárd dolláros javulást tervezett a folyó évi költségvetésben és azt kommunikálta, hogy George W. Bush elnök könnyen teljesíteni tudja majd ígéretét a tavalyi rekordméretű deficit felére csökkentésére vonatkozóan a hivatali idejének végéig.

A Fehér Ház költségvetési hivatalának júliusi előrejelzése szerint a szeptember végével záruló pénzügyi évben a deficitnek 333 milliárd dollárra kellene csökkennie, ami 79 milliárd dollárral maradna el a tavalyi rekorddeficittől. A tervben jövőre 341 milliárd dolláros deficitcél szerepelt.

Most mindkét adat realitása kérdőjelessé vált, hiszen a kormány napi mintegy 2 milliárd dollárt költ a Katrina hurrikán mentési munkálataira, és ezek az összegek közvetlenül a költségvetést terhelik.

Rövid távon jelentősen növelik e terhek a költségvetést - közölte a szenátus költségvetési bizottságának elnöke. A Fehér Ház azonban egyelőre kitart amellett, hogy a költségvetési deficit a tavalyi 521 milliárd dollárról 2009-ig megfelezhető, 260 milliárd dollárra csökkenthető. Tehát, hogy a Katrina hatásán egy-két éven belül túl lehet jutni és a helyreállítási terhek hosszabb távon nem érintik majd sem a költségvetés, sem a gazdaság állapotát.

John Snow pénzügyminiszter közölte, hogy a Katrina hurrikán hatására lassulhat az USA idei növekedési üteme, jövőre azonban ösztönző hatást váltanak ki a helyreállítási munkálatok.

Egyes törvényhozók azzal érvelnek, hogy a katasztrófa költségvetési kihatásait egyes kiadási tételek megnyirbálásával kellene kiegyensúlyozni, de ezek a megjegyzések nem találnak visszhangra. Az iraki háború finanszírozásához, vagy New York szeptember 11-i terrorista támadás utáni megsegítéséhez hasonlóan a mostani újjáépítési terheket sem egyes költségvetési tételek kiiktatásával finanszírozzák.

Ugyanakkor nem várható, hogy a költségvetési adóbevételekből pótolhatnák a kiesést, hiszen egyes törvényhozók éppenséggel a Katrina áldozatait megsegítő és a hurrikán okozta gazdasági hatásokat ellensúlyozó adómérsékléseken gondolkoznak.