Szerény uniós növekedés várható

Vágólapra másolva!
A lanyha hazai kereslet, az infláció és a kőolaj árának bizonytalan alakulása alááshatja az eurózóna gazdaságát, ami az élénkülés szerény jelét mutatja - véli közös jelentésében a térség három vezető gazdaságkutató intézete.
Vágólapra másolva!

A német Ifo, a francia INSEE és az olasz ISAE intézetek arra számítanak, hogy az eurózóna gazdasági növekedése továbbra is szerény marad 2006 első negyedévében. Előrejelzésük szerint, miután éves szinten a harmadik negyedévben 1,3 százalékkal nőtt az eurózóna gazdasága, a negyedik negyedévben 1,4 százalékkal bővül. Az év egészében 1,3 százalékos növekedést várnak.

Az intézetek szerint az euróövezetben mérsékelten élénkült az export, a korábbiakhoz képest stabilizálódott az ipari termelés. Az első félévhez képest javult az üzleti bizalom a kőolaj árának az emelkedése ellenére, miközben továbbra is lanyha a belföldi kereslet.

Az intézetek szerint 60-65 dollár közötti olajár és 1,21 dolláros euróárfolyam mellett az eurózónában nő az infláció, aminek az üteme 2006 első negyedévében 2,4 százalékra nő, miután idén a második negyedévben 2,0 százalék volt. 2005 egészére 2,2 százalékos inflációval számol a három gazdaságkutató intézet közös jelentése.