Mégis aggasztja Pozsonyt a bécsi reptér

Vágólapra másolva!
Túl közelinek tartja a pozsonyi reptér megvételére pályázó bécsi repteret a szlovák versenyhivatal. A szlovák közlekedési minisztérium szerint a földrajzi közelséget már figyelembe vették a pályázat kiírásakor. A pozsonyi és a kassai reptér 66 százalékos részvénycsomagjára négyen pályáznak, a kötelező ajánlattétel határideje november 21.
Vágólapra másolva!

A szlovák versenyhatóságnak (PMU) aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a pozsonyi repülőteret a bécsi légikikötőt üzemeltető osztrák Vienna Airport kapja meg. A PMU szerint a két repülőtér földrajzi közelsége "problématikus" lehet.

A pozsonyi közlekedési minisztériumban viszont azzal érvelnek, hogy a földrajzi vonatkozásokat korábban, a kormány által útjára bocsátott privatizációs elképzelések kidolgozásánál már figyelembe vették. Mindamellett a tranzakciós ügyletben tanácsadóként résztvevő osztrák Meinl Bank bízik abban, hogy a versenyhivatal áldását fogja adni az ügyletre.

A pozsonyi és a kassai repülőtér 66 százalékos részvénycsomagjának a megvételére további négy vállalat pályázik a Vienna Airport mellett, az utóbbi a TwoOne konzorcium tagjaként. A hivatalos rövidített listán a spanyol Abertis építőipari csoport köré szerveződött konzorcium, a szlovák ISAP és a Köln-Bonn repülőtéri üzemeltető, az Airport Consulting Vienna, a francia Vinci építőipari csoport és az osztrák Strabag, és a török Tepe Akfen Ventures.

A kötelező ajánlattétel határideje november 21.A pozsonyi repülőtér utasforgalma 57 százalékkal 494 ezerre nőtt az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest. A kassai repülőtéren 18 százalékkal 106 ezerre bővült az utasforgalom.