Áfa-visszafizetés: 3 hónap az új határidő

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament illetékes bizottsága megszavazta, hogy az áfa visszatérítésének határideje az igényléstől számított 3 hónapra rövidül, és, hogy az adó-visszatérítési igény elektronikusan is eljuttatható az adóhatósághoz.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) magyar képviselő két új jelentését az adózás közérdekű kérdéskörében. A jelentések az Európai Bizottság jogszabályjavaslataihoz kapcsolódnak.

Az EP-bizottság nagy többséggel szavazta meg a jelentést, amely - az európai bizottsági tervet követve - amellett érvel, hogy az Európai Unióban az áfa mindenhol legyen továbbra is legalább 15 százalékos.

"E minimális áfa-érték rögzítésével és fönntartásával ugyanis - a jelentéstevő Becsey Zsolt, valamint a kiinduló irányelvet jegyző Kovács László vám- és adóügyi brüsszeli biztos szándéka szerint - az uniós tagállamok adórendszerei fokozatosan eltolódhatnak a fogyasztás megadóztatása felé. Ezáltal csökkenhetnek a munkaerő közvetlen adóterhei. Ez pedig uniószerte ösztönözheti a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást, a munkahelyteremtést, összhangban az Európai Néppárt célkitűzéseivel" - áll a közleményben.

Becsey Zsolt a minimális áfa-értékről szóló jelentésében javasolta, hogy az Európai Bizottság 2007-ig készítsen olyan tanulmányt, amely átfogó képet ad a tagállamok áfa-adóztatásának rendszeréről.

A téma érzékenysége miatt heves vita bontakozott ki a szavazás előtt a gazdasági és pénzügyi EP-bizottságban, és ennek eredményeképpen a képviselők azt a liberális módosító indítványt is elfogadták, amely szerint az unióban az áfa felső kulcsa nem haladhatja meg a 25 százalékot.

A második most elfogadott Becsey-jelentés a másik tagállamból való áfa-visszatérítés eljárási szabályainak egyszerűsítését célzó irányelv-módosítással kapcsolatos. A jelentés alapját képező uniós irányelv még Frits Bolkenstein korábbi illetékes biztos nevéhez fűződik. Az irányelv módosítása azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak a működését segíti, amelyek olyan országokban végeztek adóköteles beszerzést, ahol eddig nem voltak adóalanyként bejegyezve.

Lényeges változás az eddigi gyakorlathoz képest, hogy - az Európai Bizottság és a jelentéstevő módosításainak eredményeként - a felszámított áfa visszatérítésének határideje az igénylés benyújtásától számítva 6 hónapról 3 hónapra rövidül. De a tagállam az eddigi gyakorlattal ellentétben nem tolhatja ki a vizsgálati időt a végtelenségig.

Ha a kiutaló ország adóhatósága további adatkéréssel fordul az adót visszaigénylő kisvállalkozóhoz, akkor - Becsey Zsolt most elfogadott javaslata nyomán - legfeljebb 4 hónapon belül kell a visszatérítés jogosságáról a döntést meghozni. A kiutaló adóhatóságnak 4 hónapon túl a késlekedésért 1 százalékos büntetőkamatot kell fizetnie.

Fontos újítás, hogy az adó-visszatérítés iránti igényt elektronikusan juttathatják el a kisvállalkozások a bejegyzés szerinti adóhatósághoz, így a magyarok az APEH-hez. Ez jelentős adminisztrációs könnyítést jelent számukra.

A két Becsey-jelentéssel kapcsolatos következő jogi aktus a plenáris szavazás lesz az Európai Parlamentben december 1-én. Az EP véleménye ily módon az Ecofin, a 25 tagország gazdasági és pénzügyminiszterének december 6-i ülése elé kerülhet - áll a közleményben.