A dohai egyezség 174 milliárdot hozhat

Vágólapra másolva!
A dohai forduló néven 2001 óta folyó világkereskedelmi forduló sikeres lezárása az OECD becslései szerint 174 milliárd dolláros nyereséget jelentene a világ országainak általában, és ebből 90 milliárd a fejlődő országoknál maradna.
Vágólapra másolva!

A dohai forduló néven 2001 óta folyó világkereskedelmi forduló sikeres lezárása az OECD becslései szerint 174 milliárd dolláros nyereséget jelentene a világ országainak általában, és ebből 90 milliárd a fejlődő országoknál maradna.

A 30 OECD állam kereskedelmi minisztereihez címzett leirat szerint ha a dohai forduló kudarcot vall, ez a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) létjogosultságát kérdőjelezi meg.

A WTO tárgyalások a dohai világkereskedelmi forduló lezárásáról a december 13-18-i hongkongi miniszteri konferencia előtt zsákutcába jutottak, elsősorban az agrárvámok csökkentésében mutatkozó nézeteltérések miatt.

Jó egy hónappal a december 13-18-ra tervezett hongkongi világkereskedelmi tárgyalások előtt az EU mezőgazdasági biztosa kevés esélyt lát a megegyezésre: Mariann Fischer Boel a "Tagesspiegel am Sonntag"-nak nyilatkozva a múlt vasárnap védte az uniós álláspontot, az agrártermékek importvámjának legfeljebb 46 százalékos csökkentéséről szóló EU-javaslatot.

Mint mondta, nem csupán a vámokról van szó: az exportszubvenciókról és a gazdálkodók közvetlen támogatásáról is. A biztos hangsúlyozta, hogy e két területen más államok még nem mozdultak, miközben az EU 2003-as agrárreformjával már "nagy lépést tett".

A miniszteri értekezlet előtt az EU már nem tesz további engedményeket az agrártámogatások leépítésének ügyében - hangsúlyozta Peter Mandelson uniós biztos a múlt csütörtökön Brüsszelben. Mandelson ehelyett további engedményekről szóló javaslatokat ígért az ipari termékek és a szolgáltatások piacmegnyitása terén. Mint mondta, nem lehetetlen a megállapodás, de lehet, hogy csak a jövő év elején jön létre.

Az EU korábban az uniós agrártámogatások átlag 46 százalékos csökkentését helyezte kilátásba. Miközben az uniós tag Franciaország még ezzel a mértékkel is nyíltan szembehelyezkedik, több ország, köztük az Egyesült Államok, Brazília és Ausztrália a szubvenciók ennél nagyobb mértékű, legalább 54 százalékos csökkentését követelik.

A világ vezető kereskedelmi hatalmainak nemrégiben lezajlott londoni tárgyalásaival megfigyelők szerint döntő szakaszba érkeztek a világkereskedelem liberalizálásáról folyó megbeszélések. Bár további tárgyalásokra került sort Genfben, ezek a tárgyalások sem hoztak áttörést. Ennek ellenére a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországai december közepén Hongkongban részletes javaslatot akarnak előterjeszteni elő egy új kereskedelmi megállapodásra.