Moody's: Nem lehetetlen az euróövezet felbomlása

Vágólapra másolva!
Valószínűtlen, de már nem lehetetlen az euróövezet felbomlása - áll a Moody's kedden kiadott éves térségi elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint az unió új keletű bizonytalanságokkal zárja 2005-öt, ami kockázattal jár. A cég valószínűnek tartja, hogy a lisszaboni program sem teljesül.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service Az EU állapota 2005 végén című jelentésében azt írta: a bővítés utáni Unió működtetésére kidolgozott alkotmányos szerződés francia és holland elvetésének legmarkánsabb következménye, hogy a tagállamok erősödnek és az uniós intézmények gyengülnek, és felszínre kerültek az EU további irányával kapcsolatos éles nézeteltérések. A hitelminősítő szerint az EU "olyan szakaszba jutott, amelyben a lehetséges kimenetelek választéka nagymértékben kibővült".

Az euróövezet sorsával kapcsolatban a cég megállapítja: máris viták forrása, hogy az egységes pénzügypolitika túlzottan merev lehet egy-egy tagállam belső szükségleteihez mérten, és a nemzetgazdasági szintű üzleti ciklusok az euróövezetben kevésbé tűnnek szinkronizáltnak a vártnál.

A Moody's szerint az euróövezet felbomlásának olyan óriási politikai, gazdasági és pénzügyi ára lenne, hogy ez a forgatókönyv "erősen valószínűtlen, ugyanakkor már nem lehetetlen".

Nem ez az első olyan londoni elemzés a valutaunió sorsáról, amely erre a következtetésre jut. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és gazdasági előrejelző intézete - nem sokkal a francia és a holland népszavazási kudarc után közzétett prognózisában azt írta: "valószínűtlen, de nem elképzelhetetlen" az Európai Unió és vele az euróövezet teljes összeomlása az alkotmányos szerződés elvetése után elindult belső folyamatok eredményeként. A korabeli EIU-jelentés megállapította azt is: a kialakult helyzetben minden eddiginél rosszabb az esélye annak, hogy a 2007-2013-as költségvetés nagyvonalúan fog bánni az új uniós tagországokkal.

Leáll a bővítési folyamat

A Moody's üdvözli a stabilitási paktum átalakítását/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050517amoodys.html

A Moody's keddi jelentése szerint az aggodalmak egyik forrása a stabilitási és növekedési paktum átalakítása. Jóllehet a hitelminősítő üdvözli, hogy a "megszállott ragaszkodást" a rövid távú, számszerű célokhoz felválthatja a hosszú távú adósi helyzet fenntarthatóságának alapos elemzése, a reform mégis a fegyelem erózióját mutatja - áll a londoni jelentésben.

A cég szerint a 2000-ben elfogadott lisszaboni program, amelynek célja 2010-ig az EU-t a világ legversenyképesebb gazdaságává tenni, már valószínűleg teljesíthetetlen. A Moody's szerint az euróövezet vonzereje mára odáig csökkent, hogy egyes uniós tagországok újragondolhatják csatlakozási elkötelezettségüket, ami bizonytalanabbá - jóllehet nem feltétlenül rosszabbá - teheti jövőbeni gazdaságpolitikájuk irányát.

A hitelminősítő szerint az uniónak az alkotmányos népszavazás kudarca utáni állapotából az következik, hogy az európai folyamat a várakozások zömével ellentétben nem állandó. Az alapítók által elképzelt "mind szorosabb unió" egyebek mellett arra épült, hogy a tagországok készségesen áldoznak szuverenitásukból a béke megőrzése érdekében. A további integrációs erőfeszítések politikai jogosultsága azonban most már nem magától értetődő, áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

Ebben a helyzetben mind az integráció mélyítése, mind bővítése kérdőjeles: a bővítés Bulgária és Románia - illetve később Horvátország - felvétele után egy időre jó eséllyel leáll, és valószínűtlen a pénzügyi terület további integrációja is, írták a hitelminősítő elemzői.