Az arany ára 22 éves csúcsra ugrott

Vágólapra másolva!
Átlépte az 500 dollárt az arany unciánkénti ára kedden reggel az ázsiai piacokon. Az ékszergyártók nyersanyag iránti igénye, valamint a befektetők inflációs félelmei együttesen tolták az arany árát a pszichológiai határ fölé.
Vágólapra másolva!

Átlépte az arany unciánkénti ára az 500 dollárt. A nemesfémből egy egység 502,30 dollárba került kedden az ázsiai piacon. Az arannyal együtt más áruk ára is megindult fölfelé, a platina unciája például 1000 dollár fölött volt - írja a BBC News.

"A jövő évi inflációs várakozások igen magasak. Az emberek alternatív befektetési lehetőségeket keresnek" - indokolja az arany iránt megnövekedett keresletet Albert Cheng, az Arany Világtanács (WGC) tagja. Az aranyár-növekedéshez az is hozzájárult, hogy az ázsiai piacokon egyre nagyobb az igény a nemesfém iránt: az ötvösök ilyenkor készülnek fel a karácsonyra, és az indiai esküvő-szezonra.

Elemzők szerint az arany ára tovább kúszik majd fel, noha az 500 dolláros határ átlépése után sokan szálltak ki, és inkább profitot realizáltak, minthogy tovább kockáztassanak. "Mihelyst megszokták a magas árat, az emberek nem rettennek majd el az ékszervásárlástól. Az emberek általában több aranyat vesznek, ha az ár magasan jár" - magyarázza Cheng.

Az arany unciánkénti ára 1980 januárjában volt a legmagasabb: 873 dolláron állt. 1987-ben 502 dolláros csúcson volt, ezt követően azonban zuhanni kezdett. A 250 dollár körüli mélypontot 2001-ben érte el. Azóta azonban emelkedni kezdett, csak idén 15 százalékkal emelkedett a nemesfém unciánkénti ára.