Megállapodtak az orosz-ukrán gázvitában

Vágólapra másolva!
Megállapodtak a felek az ukrán-orosz gázárvitában Az ukránok mostantól közel kétszeres áron veszik majd a gázt. Egy közös kereskedőház olcsóbb, közép-ázsiai földgázzal keverve adja majd el az orosz energiahordozót Ukrajnának. A gázvita vasárnap robbant ki a két ország között: mivel Kijev nem volt hajlandó közel ötszörös árat fizetni a földgázért, ezért az oroszok leállították a szállításokat.
Vágólapra másolva!

Kompromisszum született az Ukrajna és Oroszország közti gázárvitában. Ukrajna az eddigi 50 dollár helyett 95 dollárt fizet majd a gázért 1000 köbméterenként. Az orosz gázmonopólium, a Gazprom az eredetileg követelt, 230 dolláros árat kapja majd 1000 köbméterenként.

A földgáz kizárólagos exportőre Ukrajnába ezentúl azonban nem a Gazprom, hanem a 2004-ben alapított, Svájcban bejegyzett RosUkrEnergo vegyes vállalat, amely fele-fele arányban a Gazprombanké és az osztrák Raiffeisen Investment AG egyik leányvállalatáé. A cég olcsó közép-ázsiai - kazah, üzbég és türkmén - gázzal keverve adja majd tovább a gázt Ukrajnának, a szerdán kialkudott 95 dolláros áron - írja a Mosnews. A megállapodás öt évre szól.

"Megegyezésre jutottunk, ami siker a Gazpromnak, így elégedettek vagyunk" - közölte szerdán az orosz gázmonopólium. Az orosz fél szerint a mostani megállapodás garantálja Európa zavartalan gázellátását - írja a BBC News. A Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov később azt mondta újságíróknak, hogy a 95 dollár a "kezdeti időszakra" vonatkozik az orosz-ukrán határon, és a megállapodás ötéves tartama alatt változni fog "a világpiaci árak alakulása szerint".

Olekszij Ivcsenko, az ukrán Naftogaz vezetője a tárgyalások után elmondta: 95 dollárért veszik majd a gázt az orosz-ukrán határon a RosUkrEnergótól. "Ennek azonban semmi köze nincs a tranzitdíjakhoz" - figyelmeztetett a megállapodás másik felére Ivcsenko. "Készpénzben fizetünk majd a Gazpromnak, amely szintén készpénzben téríti meg az ukrán gáz Európába továbbítását Ukrajnán keresztül. 1,09-ről 1,6 dollárra emeltük 1000 köbméter gáz 100 kilométerre történő továbbításának tranzittarifáját." - tudósít az Interfax hírügynökség.

Viktor Juscsenko ukrán államfő még péntek este azt mondta, hogy megállapodásra jutott Szaparmurat Nijazov türkmén vezetővel 40 milliárd köbméter gáz 2006-os vásárlásáról, ezer köbméterenként 50 dolláros áron. Ez az idei ukrán szükséglet több mint felét teszi ki, jegyezte meg. A szerdán bejelentett megállapodás szerint ez tétel is a RosUkrEnergo révén kerül majd Ukrajnába. A Gazprom a múlt héten maga is lekötött erre az évre 30 milliárd köbméter földgázt Türkmenisztántól, ezer köbméterenként 65 dollárért, a tavalyi 44 dollár helyett.

Forrás: www.gazprom.ru
A türkmének is jól jártak

Miután Moszkva leállította a szállításokat Ukrajnának, a Gazprom szerint az ukránok a területükön áthaladó, Közép-, illetve Nyugat-Európába szánt gázt szállító vezetékeket csapolták meg. Ez több EU-tagállamban zavart okozott a gázellátásban. Ukrajna visszautasította a vádakat. Kijev szerint Moszkva a gázáremeléssel büntette Ukrajnát azért, mert az ország az eddigi orosz orientáció után a nyugathoz próbál közeledni.

Az orosz gáz fontos az EU-nak

Az Európai Unió számára komoly tanúlságokkal járt a vasárnap kezdődött gázárvita. Az EU soros osztrák elnöksége szerdán üdvözölte a megállapodást. Ettől függetlenül Brüsszelben megtartják az EU energiaügyi kormányzati szakértői értekezletét.

Forrás: www.gazprom.ru
Új vezetéket kell építeni

Az Unió energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs előzetesen azt mondta, segíteni akarnak az orosz-ukrán vita megoldásában, de ennek mikéntjét nem részletezte. Hozzátette viszont, hogy megpróbálnak kidolgozni valamilyen EU-beli "szolidaritási mechanizmust" is, ellátási válságok esetére. Hangsúlyozta, hogy a mostani esetet nem tekintik válságnak.

"Az orosz földgáz továbbra is fontos része marad az európai uniós országok gázellátásának" - jelentette ki szerdai brüsszeli sajtókonferenciáján Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter. A miniszter, akinek országa januártól az EU soros elnökségét betölti, ugyanakkor leszögezte: az uniónak le kell vonnia a tanulságokat abból, ami az elmúlt napokban történt. Az év első napjaiban az orosz-ukrán gázvita az Európának szánt szállításokban is fennakadást okozott. Éppen ezért számos olyan politikusi és sajtóvélemény látott napvilágot a hét elején, hogy az EU-nak meg kell szabadulnia az egyoldalú orosz energia-függéstől.

Az uniós gázellátás diverzifikálása, az Oroszországtól való függőség csökkentése érdekében gyorsítani kellene a már eltervezett projektek, köztük a Kazahsztántól Magyarország érintésével az EU-ba jutó gázvezeték kivitelezését, illetve az ezekhez tartozó uniós, politikai és anyagi támogatás elnyerését is - vélte Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikai és ipari kérdésekért felelős helyettes államtitkára szerdán Brüsszelben, az Európai Unió gázellátást koordináló szakértői csoportjának nem hivatalos ülésén.

Bulgária is többet fizethet

Bulgáriának is többet kell fizetnie az orosz gázért, a kérdés csak az, hogy mennyivel és mikortól - idézte az APA Oroszország bulgáriai nagykövetét. Anatolij Potapov utalt arra, hogy Bulgária - amely földgázszükségletének 97 százalékát Oroszországból szerzi be - jelenleg 120 dollárt fizet 1000 köbméter gázért, s ezt az orosz fél 260 dollárig tervezi emelni.

A nagykövet elmondta: a Bulgáriával 1998-ban kötött szerződésben az szerepel, hogy lehetőség van az áraknak a világpiaci árszinthez való hozzáigazítására. Mindamellett Potapov szerint az Ukrajnával lezajlott vita tanúságainak ismeretében Vlagyimir Putyin elnök abba az irányba befolyásolhatja a Gazpromot, hogy fokozatosan emelje az árait.

Oroszország jelenleg Bulgárián keresztül szállít Földgázt Törökországba, Görögországba és Macedóniába, a tranzitdíj fejében Bulgária a neki szállított mennyiség nagyjából feléért csak 80 dollárt fizet ezer köbméterenként.