A Bank of England nem változtatott a kamaton

Vágólapra másolva!
Változatlanul, 4,50 százalékon hagyta irányadó kamatát a brit központi bank, a Bank of England csütörtökön. Az eredmény megfelelt a piaci várakozásnak.
Vágólapra másolva!

A brit központi bank utoljára tavaly augusztusban változtatott az irányadó kamaton, akkor 25 bázisponttal 4,50 százalékra csökkentette azt.

Az elemzők egyelőre bizonytalanok a további kilátások felől, mivel a Bank of England még nem ismeri a karácsonyi bevásárlási szezon és az év végi bérmegállapodások adatait.

Az elemzők szerint a gazdasági növekedés és az infláció kisebb a bank várakozásánál, egyelőre elhallgattak azok a hangok, amelyek már februárra kamatcsökkentést jósoltak. A legutóbbi beszerzőmenedzser-mutatók szerint ugyanis a szolgáltatások teljesítménye a vártnál jobban nőtt, és a nagy ruházati és élelmiszerláncok legfrissebb forgalmi adatai arra vallanak, hogy a lakossági fogyasztás növekedése gyorsul.

A csütörtökön megjelent adatok szerint a brit ipar termelése novemberben hét hónapja a leggyorsabban növekedett.

Az infláció meghaladja a bank tizenkét hónapra 2 százalékos célszámát - az utolsó adat szerint novemberben 2,1 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció az októberi 2,3 százalékról -, de a korábbi bérmegállapodások még nem rejtettek inflációs nyomást, és a munkanélküliség nő.

A novemberrel zárult három hónapban átlagosan 3,6 százalékkal volt magasabb az átlagbér, mint egy évvel azelőtt, az októberrel zárult három hónapban még 4,1 százalékos volt a növekmény az egy évvel azelőttihez képest. A munkanélküliség novemberben 4,9 százalékos volt az októberi 4,7 százalék után.